Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur katten tänker katten?

Vad finns egentligen i huvudet på en katt? Hur tänker den?
Om det berättade kattexperten Susanne Hellman Holmström när hon besökte CFL under lördagen,

1,2 miljoner katter i Sverige visar att intresset är enormt. Av dessa är 56 procent innekatter och 80 av 100 är kastrerade.

Men det räcker inte enligt Susanne Hellman Holmström. Hon tycker att det är dags att ta fram lagförslaget som ligger i regeringens skrivbordslåda och som innebär att alla katter som vistas ute ska vara kastrerade.

– Har vi otur föds det mängder av vilda kattungar i år. Då blir det ännu jobbigare för katthemmen. Det är ett måste att utekatter är steriliserade.

Hon har bjudits in som föreläsare av föreningen Hälsingekatten och Hudiksvalls smådjursklinik som har verksamhet i både Hudiksvall och Söderhamn.

Och intresset är stort, platserna i CFL:s hörsal är fyllda av gamla och nya kattägare. För hur tänker de listiga krabaterna egentligen?

– Man blir aldrig fullärd på kattens beteende. Och det är vi människor som måste lära oss vad de menar, inte tvärtom, säger Susanne Hellman Holmström.

Hon får ofta frågor om varför katter gör på det ena eller det andra sättet. Varför katten förpestar ägarens liv genom att kissa i hela huset till exempel? Då ska man inte tänka på att den måste avlivas eller placeras om i första hand, menar hon. Snarare om den är sjuk eller stressad.

– Katter är stresskänsliga, därför ska man kolla hur de äter, hur de tvättar sin päls och om de blivit aggressiva och klöser mycket. Då behöver de kollas upp av en veterinär. Många katter behöver också stimuleras, säger Susanne Hellman Holmström.

Själv har hon satt upp 13 heliga punkter för att katten ska trivas och må bra. Den ska äta, dricka och gå på toa. Det är viktigt att toan är ren och att sanden är bra. Katten måste också få känna sig trygg i sitt revir och sömnen ska vara god. Sover de under något är det ett tecken på att de vill gömma sig.

Pälsvården är det också bra att ha koll på. Stressade katter försöker lugna sig själva genom att tvätta sig. Att tvätta bort päls kan vara ett tecken på att den har ont eller är stressad.

Leken däremot visar att djuret mår bra, och glöm inte att katten är ett rovdjur som har behov av att jaga. En utekatt jagar 6-8 timmar per dag. Inomhus är det bra om den får jaga sin mat.

Katter gillar också att observera, att få sitta gömda och titta på någonting. Lika viktigt är det att de får klösa. Ett stadigt klösbräde är att rekommendera istället för finsoffan. Att leta upp gömställen är ett naturligt beteende för katter, så se till att den får lov att gömma sig ibland. Låt dem även få upptäcka nya saker. Sist, men inte minst, kommunicera med katten, beröm den ofta och lär den nya saker.

– Har man koll på det här kommer man också att ha en katt som trivs och mår bra, säger Susanne Hellman Holmström.