Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan är hur mycket meteorologiska fenomenen påverkar hälsan.
Forskare har konstaterat att klimatet inte bara återspeglas i miljön utan även i människors hälsa både positivt och negativt.

Annons

Firandet av midsommar i år gav i mig funderingar om hur mycket vädret påverkar oss, både fysiskt och psykiskt. På midsommarafton visade prognoserna ostadigt väder med regnskurar och mina vänners humör ändrades. Några blev ledsna medan andra fylldes av glädje med tanke på att dessa regnskurar inte skulle beröra dem. Saken är att bara tanken på det oönskade eller önskade vädret påverkade humöret. På midsommarafton pratade jag med en väninna och jag kände mig något förvånad när hon bestämt och säkert sade till mig: "Det kommer att regna eftersom jag har ont i mina ben". Är det så att vi kan förutse vädret med kroppen? Frågan är hur mycket meteorologiska fenomenen påverkar hälsan.

Holländska studierForskare har konstaterat att klimatet inte bara återspeglas i miljön utan även i människors hälsa både positivt och negativt. Holländska studier visar att höga temperaturer vid en viss fuktighet kan motverka artrit. I Europa år 2003 dog ca 70 000 personer i samband med ökad koncentration av föroreningar, pollen och andra allergener under värmeböljor. Andra studier visar samband mellan depression och mörker. Det finns mycket kvar att upptäcka men en sak vet jag; att midsommarfirandet inte skulle ha varit så glatt om solen inte visat sig och att min väninna skulle ha följt med om hon inte haft ont i benen.

Annons