Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur styr vi vårdens arbete bäst?

 
Förlossningen i Karlskoga
Visa alla artiklar

Kan man stänga förlossningsavdelningen i Karlskoga? Under det senaste året har det i Region Örebro län rasat en intensiv diskussion kring den frågan. Vid sidan om BB-debatten har vi dessutom haft en helt annan debatt. Hur ska sjukvården ledas? Det diskuterades redan 1979, det år då förlossningsvården upphörde i Lindesberg. Innehållet i debatten är i princip detsamma nu. Alternativen är att ha chefer placerade centralt i Örebro eller perifert på de tre sjukhusen respektive i primärvårdsområdena. Kanske kan vi lära oss något genom att studera organisationen på helt andra områden.

När USA genomförde sitt månlandningsprogram fick man under en period göra ett längre uppehåll. Det hade inträffat en olycka och tre astronauter omkom. Man fann att orsaken var bristande kvalitet i ledningsfunktionen. När projektet tog ny fart hade man tagit lärdom av detta. Man hade kompetenta ledare för alla funktioner och satsade än mer på kvalitet. Man lyckades komma till månen.

Jag menar att verksamheten i Region Örebro län har en mångfald av aktiviteter och krav på kvalitet som inte är helt olikt USA:s Apolloprogram. Regionen behöver därför lokala, närvarande och inkännande ledare på alla nivåer.

... vi måste återgå till en ordning där det på plats, på alla nivåer, finns kunniga chefer som fungerar som aktiva ledare ...

Vi är några äldre läkare i den norra länsdelen som för ett par år sedan nåddes av ett nödrop från en del av den aktiva personalen på Lindesbergs lasarett. Ledningen och därmed stämningen var dålig. Verksamheten hotades av att anställda sa upp sig. Vi har därefter intensivt försökt övertyga regionledningen om att vi måste återgå till en ordning där det på plats, på alla nivåer, finns kunniga chefer som fungerar som aktiva ledare. Det gäller naturligtvis inte bara på lasarettet i Lindesberg utan i regionens hela verksamhet.

Det är inte okomplicerat för en anställd att föra fram klagomål på vårdens organisation.

Debatterna om sjukvårdens ledning respektive förlossning har delvis förts samtidigt och av samma debattörer.

Det är inte okomplicerat för en anställd att föra fram klagomål på vårdens organisation. I Kuriren den 14 december 1979 intervjuades två fackliga ombud. De sa bland annat. ”Ett otäckt inslag är att det finns en straffmekanism inbyggd i systemet om man går ut till offentligheten med sån här kritik.” Så fungerar det än i dag.

Jag vill runda av debattinlägget, och återkoppla till dess rubrik, med två citat ur Bergslagsposten den 6 december 1979.

Chefen för gynekologi i Örebro sa:”—det är bättre med ett fungerande BB i Örebro än ett bristfälligt i Lindesberg.” Svaret från barnmorskorna i Lindesberg var: ”--det är bättre med en fungerande sjukhusledning här i Linde än en bristfällig i Örebro.”

Ingemar Engstrand

pensionerad Läkare, Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel