Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur vill partierna korta operationsköerna?

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Erik har väntat på sin operation sedan i mars. Han är inte ensam. Länets landsting är näst sämst i landet på att operera i tid.

Erik ser på sin tid i operationskön med ett snett leende:

– Politikerna har beslutat att det bara ska vara tre månaders kötid, men alla vet att det inte fungerar så. Till och med politikerna själva tror jag, kommenterar han.

Erik är över 70 år och har fått en förstorad prostata. Det har en specialistläkare konstaterat och det är också fastlagt att den behöver opereras. Men kön är lång på urologkliniken. Canceroperationerna går först.

– Vi är lika ledsna som våra patienter över att vi har kö till operation. Köerna måste bort, säger klinikens chef Ove Andrén.

Lösningen ligger i att länets tre sjukhus tydligt delar upp operationerna mellan sig, hoppas han. Om sjukhusen specialiserar sig på vissa operationer kan det bli vinster både i form av snabbhet och kvalité. Förändringen är på gång efter årsskiftet.

Minskade köer är också vad NA:s läsare vill se. När NA frågade vad som var mest angeläget att skriva om inför landstingsvalet svarade de bland annat operationsköerna.

Under intervjun med urologklinikens chef ringer en patient som har frågor om just väntetider. Att vara aktiv och ställa krav menar Erik är viktigt som patient.

– Den som sitter tyst har svårare att få hjälp, tror han.

Erik har skrivit flera insändare i NA om vården och vårdköerna. Han har en teori om varför det är svårt att få bort väntetiderna:

– De som tidigare var anställda för att serva läkarna sparas det in på numera. Det finns en övertro på att datorer kan sköta allt.

Erik vill betona att han själv är gammal datatekniker och inte teknikfientlig alls.

– Men läkare ska inte behöva sitta med en massa administration. De ska få göra det de är bäst på, nämligen att operera, tycker Erik.

Ove Andrén tror inte att det går att komma bort från det administrativa arbetet helt som läkare, men till viss del:

– Sedan är de administrativa system vi har inte bra. Där finns det utrymme för förbättringar, säger han.

I och med att vårdgarantin står inskriven i hälso- och sjukvårdslagen har Erik rätt till operation utanför länets landsting. Men det är han inte intresserad av. Då väntar han hellre.

– En operation tar mellan två och tre dagar. Så länge kan jag inte vara borta av familjeskäl, säger Erik.

Universitetssjukhusets medicinskt ansvarige chefsläkare Gustav Ekbäck är också bekymrad över köerna. Han vill understryka att patienter som måste ha akuta operationer eller cancerkirurgi får vård i tid. De som står i kö är patienter med åkommor som inte behöver omedelbara åtgärder. Även Gustav Ekbäck menar att lösningen ligger i att dela upp operationerna mellan länets tre sjukhus i Örebro, Karlskoga och Lindesberg.

– Jag tror att förändringen är nödvändig. Vi har inte haft resultat som vi varit nöjda med, säger han.

– Vi behöver både ge bättre vård för de som behöver den ofta och nära och bättre vård för de som behöver den mer sällan.

Hillevi Schmalfelt är ansvarig på landstingets vård-sluss. Där kan bland annat den som stått längre än tre månader i operationskö få hjälp.

– Visst märker vi av att vi har köer. Annars skulle vi inte ha så mycket att göra, kommenterar hon.

Sedan starten av vård-slussen 2005 fram till juli i år har 3 509 patienter fått vård utanför länet enligt vårdgarantin. Många väljer som Erik ändå att vänta och opereras hemmavid.