Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husen som kom lite i kläm ...

På flera ställen i Örebro finns hus som fått stå emot rivningshysteri och grävskopors framfart.

Vissa ser en aning inklämda ut. Charmigt så det förslår.

Kilsgatan 8 är ett sådant hus. Det är ett vackert hus i rosa färg som stod färdigbyggt 1894. Ett hundra år efter att huset var nybyggt flyttades det några meter eftersom det skulle byggas en ny fastighet på tomten bredvid.

– Det rosa huset hade först adressen Kilsgatan 10, men efter att vi flyttat huset fick det nummer 8, förklarar Lars-Göran Söderberg, vd för Söderberg Fastigheter AB, fastighetsägaren.

Husflytten var ett stort projekt.

– Först lyftes huset med domkrafter, sedan rullade man det på utlagd räls, fem meter österut, så det kopplades samman med ett gult hus som står bredvid. På det sättet fick vi loss större yta, säger Söderberg.

Arkitekten till huset är inte känd, men byggherren hette E.J Andersson. Från början var huset en tvåfamiljsvilla.

– Antagligen bodde ägaren på nedre botten och hyrde ut däruppe för att finansiera husbygget, säger Lars-Göran Söderberg.

I källaren fanns för länge sedan en bakugn, och i trädgården bekvämligheter som vedförråd och utedass.

Fastigheten Kilsgatan 10 stod klar 1993-94, och huset gränsar alltså till nummer 8.

I samma kvarter, på Norrgatan 13, finns ytterligare ett inklämt hus som undgått grävskopan. Det är ett tvåvåningshus, byggt 1893. Husen har samme byggherre, E.J Andersson.

Kvarteret som heter Vickern har tre byggnader från 1890-talet som representerar en epok som i dag har få motsvarigheter i Örebros bebyggelse.