Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hustrun: Jag är jätteorolig

Örebroaren Mahdi Warsama Ahmed har gripits i Somalia av okänd anledning. Författaren och poeten Mahdi tror på ett enat Somalia, men är inte politiskt aktiv.
– Jag är jätteorolig, säger hustrun Leila Abdi.

Leila Abdi har inte hört av honom på en vecka, inte sedan i söndags när han ringde från Arlanda. Hon vet inte vad som har hänt. Hon är orolig. Han skulle bara ta flyget till Berbera i Somalia, han hade ingen oroskänsla inuti. Han skulle resa till sin hemstad, besöka sin sjuka mor. Men Mahdi Warsama Ahmed kom aldrig så långt.

”Han är inte här”

– Hans syster skulle möta honom på flygplatsen. Men hon ringde mig och hon sa: ”Han är inte här. Han är gripen”, berättar Leila Abdi.

Tillsammans med Mahdi har hon en fyraårig dotter och son, och Mahdi har två söner sedan tidigare. Leila berättar att det inte har funnits något hot mot dem, de har inte fruktat att åka till Somalia.

– Jag trodde inte att det här kunde hända, säger hon.

Hon sitter i en fåtölj i lägenheten i Brickebacken. Barnen leker obekymrat i vardagsrummet. Poserar för kameran, berättar om lejon som är farliga, som de har sett någonstans.

Mamma Leila verkar lugn, men inuti växer oron.

– Jag är jätteorolig, men jag hoppas att han går fri, säger hon.

Poet och författare

Mahdi Warsama Ahmed är ordförande i föreningen Afrikas horn kulturcenter i Örebro. En förening för människor som kommer från Afrikas horn, som talar somaliska. Mahdi har gott anseende, han är poet, författare. En person som står för det han säger, som skriver dikter om rättvisa, demokrati, fred – och ett enat Somalia.

– Han står tydligt för sin politiska åsikt. Han är känd för det, att han vill ha ett enat Somalia. Han har till och med blivit intervjuad i nationell tv i Somalia, säger Abdifatah Saed Abubakar som är styrelseledamot i Afrikas horn kulturcenter.

Inte politiskt aktiv

Mahdi Warsama Ahmed har gett ut diktböcker i både Sverige och Somalia. Han har även skrivit studielitteratur i somaliska. Han tror starkt på ett enat Somalia, men han är inte politiskt aktiv. Just därför trodde ingen att han skulle vara i fara.

– Nu utesluter vi inte att han är gripen för sina politiska åsikter. Men jag tror inte att de kommer att få honom tyst på något sätt. Han kommer att fortsätta. Han står för sin sak, säger Abdifatah Saed Abubakar.

Abdifatah har svårt att förstå det som har hänt. Han trodde inte att det fanns någon hotbild mot Mahdi.

– Myndigheterna har begränsat vår möjlighet att få veta något. Ingen vet hur han mår, ingen vet vart han är. Han greps strax efter att han hade landat. De visste vem han är, det är vi säkra på. Vi har fått bekräftat från flygplatsen att han är anhållen, men vi vet inget mer, säger Abdifatah.

Ingen kontakt med UD

Abdifatah hoppas att rättvisan ska skipas och att Mahdi snart kommer att släppas. Han säger att ingen enligt somalisk lag får vara anhållen i mer än 48 timmar utan att få veta vad de är anklagade för. Men de 48 timmarna har sedan i torsdags för länge sedan passerat. Familjen har ännu inte lyckats få kontakt med svenska UD, men räknar med att få tag i dem på måndag via Somaliska riksförbundet.

– Vi har en förhoppning om att de släpper honom med tanke på att han inte är aktiv i någon politisk rörelse. Men vi vet inte. Var och en som propagerar för ett enat Somalia eller en folkomröstning om saken, råkar illa ut. Det är ju helt sjukt. Det kan man inte kalla demokrati, säger han.