Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyran i Hälleforshöjs med 3,35 procent

Förhandlingarna om hyrorna 2011 i Hällefors bostads AB, Boab, är klara. Hyran höjs med 3,35 procent. Boab ville höja hyran med 6 procent vilket är det högsta hyreskravet i länet.

Annons

– Boab är sårbart och kommunen har en ständig utflyttning och antalet hyresgäster vi har minskar, säger Jan Larsson, vd på Boab.

– Vi har även stora eftersatta underhållsbehov, bland annat av alla våra parker och vi avsätter en halv miljon kronor bara till att rusta parkerna. Annat som ska investeras i är energibesparande åtgärder, som nya tvättmaskiner och fläktanläggningar.

Ytterligare en synnerligen viktig orsak till behovet av hyreshöjning anges vara högre kostnader på lån som Boab har. Likaså taxehöjningar generellt.

Att kräva en hyreshöjning med 6 procent trots att Boab förra året redovisade en vinst på 1,3 miljoner kronor och även beräknas göra plus 2010 är ovidkommande i det här sammanhanget då framtiden för Boab är högst osäker, anser Larsson.

Boab:s hyreshöjningskrav på 6 procent är länets högsta krav, enligt Hyresgästföreningen. Även den beslutade höjningen på 3,35 procent kan bli länets högsta hyreshöjning 2011.

– Det här är ett strukturproblem med en ständigt pågående utflyttning från Hällefors. Men kostnaden för detta ska vi inte lägga på de hyresgäster som finns kvar i Hällefors, säger Le-Roy Wentzel, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Boab och Hyresgästföreningen ska därför, med anledning av det minskande befolkningsunderlaget, tillsammans nu uppvakta Hällefors kommun om bolagets framtid.

– Vi vill sedan att kommunen i sin tur kontaktar regeringen för utflyttningen från Hällefors är ett samhällsproblem som Hällefors måste få hjälp med att lösa, säger Wentzel.

Den nya hyran gäller tillsvidare från 1 januari 2011. Garage, carportar, bilplatser höjs med 8,0 procent. Undantag från 3,35-procents höjningen är lägenheterna på Torget 4 som höjs med 3,0 procent. Detta med anledning av att bostäderna har kallhyra och uppvärms genom elvärme som betalas direkt av hyresgästen.

Annons