Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyrläkare lät äldre man med hjärtinfarkt köra bil

En hyrläkare i Örebro har låtit en äldre man att köra bil – trots misstanke om hjärtinfarkt och utan att berätta om misstanken för mannen. Nu har en lex Maria-anmälan om händelsen upprättats.

Annons

Det var under hösten 2017 som den äldre mannen kontrollerade sitt blodtryck på vårdcentralen. Där berättar han att han under flera dagar har haft tryck i bröstet och att han lätt blir andfådd.

Patienten tror att det är en förkylning, men efter en undersökning uppstår misstanke om hjärtinfarkt.

En remiss till akutmottagningen skrivs. Patienten vill ta sin egen bil till akuten, men vid misstanke om hjärtinfarkt ska Region Örebro län enligt rutin tillkalla ambulans. Trots det anser en hyrläkare att mannen kan ta egen bil. En akutsköterska ifrågasätter beslutet, men läkaren godkänner att patienten tar sin egen bil ändå.

Patienten fick inte veta om att han hade en misstänkt hjärtinfarkt inför resan till akuten. Han behandlades senare för hjärtinfarkt och genomgick en komplikationsfri kranskärlsoperation vid Universitetssjukhuset.

Händelsen har lex Maria-anmälts och hyrläkaren har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för bristande medicinsk kompetens. Samma läkare har tidigare låtit ett barn skickas hem trots oförbättrade andningssvårigheter efter behandling på vårdcentralen.