Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag är bensinen billig -jämfört med priset på 1960-talet

Vi hör hela tiden hur vissa klagar på bensinpriset, men är det verkligen dyrt. Äldre drar fram till att bensinen har kostat 1 kr per liter omkring 1960.

Men vad var arbetslönerna då? Det jag mins så låg lönen för van arbetskraft på mellan 2-4 kr/tim. Så skulle det betalas skatt, vilket innebar att vi fick arbeta 20 min för en liter bensin. Nu ligger väl arbetslönen på mellan 100-200 kr/tim. Och bensinpris på 15 kr/litern. Det innebär att med 150 kr får vi jobba 7 min. Med andra ord 1/3 av bensinpriset 1960.

Dessutom talar vi om att vi bör köra mindre med våra bilar. Och de senaste 15 åren skaffat oss tyngre bilar, kanske ännu mer nu när vi ska köra med oss tunga batterier. Bränslecellerna väger ju betydligt mindre, och är väl det som blir mer tal om i framtiden. En lastbil som ska frakta 80 mil med batteridrift lär behöva 30 ton batterier + lång laddningstid. Medan bränslecellen inte är större är större än en resväska, och tankas sedan som de bränslena vi är vana vid nu.

Hade bränslepriset varit för dyrt i dag då hade vi tänkt oss betydligt mer innan vi kört med våra bilar. När bensinpriset var 1 kr, var det i arbetstid lika med 45 kr litern. Hur hade vi tänkt om bränslepriset varit 45 kr? Kanske ett effektivt sätt att minska bilkörningen. Dessutom betalar vi mervärdesskatt på energiskatten i bränslepriset sedan 1965 utan att vi klagar på det.

Rune Jakobsson

Hökerum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel