Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag hade Tage Erlander stämplats som rasist

Enligt en artikel av riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson hade socialdemokraten Olof Palme i ett radiotal 1965 tydliggjort vad vardagsrasism handlade om: ”En människas hudfärg, ras, språk och födelseort har ju ingenting med mänskliga kvalitéer att göra. Att gradera människor med sådan måttstock står i bjärt kontrast till principen om människors lika värde” (citatet förkortat).

Samma år hade Olof Palmes företrädare socialdemokraten och landsfadern Tage Erlander sagt i ett tal inför riksdagen, apropå rasupploppen i USA: ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden”.

Tage Erlander var ingen rasist, men i dag hade Tage Erlander blivit uthängd för sitt yttrande och han hade förödmjukad fått krypa på knä inför domarna i våra massmedia. Främlingsfientligheten i sig har dock inte dykt upp med dagens arbetslöshet, utan den har troligtvis alltid funnits där latent hos oss, som hos alla andra. Men till följd av att man ignorerat Tage Erlanders konstaterande och att vi till följd av detta ignorerande har fått en massinvandring, så har också reaktionen i form av främlingsfientlighet kunnat växa till sig.

När sedan Eva-Lena Jansson påstår, att ”främlingsfientliga politiker” skulle skylla dagens arbetslöshet och kriser på invandrarna, så är det ett bra exempel på hur historielöst korkat det kan bli, när man försöker att urskulda sig och skjuta problemen ifrån sig.

Det ”främlingsfientliga” partiet Sverigedemokraterna bildades 1988 och då hade vi inte någon ekonomisk kris, men det fanns flera som förutsåg, att en ökad invandring skulle kunna lägga grunden för den sortens konflikter vi kan se i dag (till exempel i Malmö) och som Tage Erlander ansåg oss lyckligt förskonade ifrån 1965.

Vilka tror Eva-Lena Jansson det är som år ut och år in de senaste tjugofem åren har fått höra nedrigheter i det lilla och fått höra stickordet hora slängt efter sig? Och vilken effekt tror Eva-Lena Jansson, att detta har haft på offren? Har deras sår läkt, eller väljer de och deras familjer att rösta på SD?

Eva-Lena Jansson försummar heller inte att komma dragandes med de obligatoriska judeförföljelserna. Det hör liksom till. Vi ska minnas och skämmas över judeförföljelserna och denna skam förväntas stoppa allt kritiskt tänkande. Jag vägrar för min del att skämmas. I stället frågar jag mig: Hur har det kunnat bli så här och varför fortsätter det?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel