Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag jagar ÖSK ännu ett rekord

Från rekorddåliga till rekordbra samma år. Och i dag kan Örebro SK avsluta allsvenskan med ännu ett rekord.

- Vi har gjort två mål eller fler i nio matcher i rad och det allsvenska rekordet på tio matcher delar vi, från förra året, med Åtvidaberg 1973. Det är så klart en sak vi pratat om och som vi gärna ha en chans att tangera och slå nästa år när vi börjar igen, säger ÖSK-tränaren Alexander Axén.

I eftermiddag är det dags att summera allsvenskan 2015. En säsong som för ÖSK:s vidkommande varit rena berg-och-dalbanan.

NA satte sig ner med Alexander Axén och för att försöka analysera den märkliga säsongen.

- Det är det man försöker förklara för folk, att allsvenskan är ett maraton. Du kan leda i 200 meter, du kan komma starkt sista 200 meterna. Eller ha en mittperiod som är jättestark. Men det sammanfattas efter 30 omgångar. Det gäller att förstå det, att det är ett jävla race, säger Axén.

ÖSK var uträknat i våras. När laget reste till Göteborg för att spela final i svenska cupen i mitten av maj kom man till Gamla Ullevi med den sämsta säsongsstarten - två poäng på åtta matcher - sedan 1920 då ÖSK kom med i det nationella seriesystemet.

Fem månader senare har ÖSK tangerat sitt klubbrekord på sex raka segrar under en och samma säsong och kan i dag alltså tangera ännu ett rekord.

Det är fascinerande att ni på så kort tid gått från att vara rekorddåliga till att vara rekordbra?

- Alla sa att vi var ur. Det fanns inget lag som klarat sig med en sådan start. Det var ingen mening med att vi spelade i stort sett. Men det här är idrott, och det här är allsvenskan, säger Axén.

- Det är lätt at ta fram lien och såga allt som finns men vi har haft fötterna på jorden och jobbat hårt varje dag. Jag är supernöjd med att spelarna ställt upp. Det har inte varit några hänghuvuden. Alla har jobbat hårt hela tiden och då blir det till slut stolpe in istället för stolpe ut.

Har du varit med om en lika svängig säsong tidigare?

- Ja, jag har tyvärr det. I Gais hade vi tolv matcher utan vinst och så avslutade vi sista tolv med sex vinster, fyra kryss och två förluster. Så jag har gjort den här vändan förr.

Vad tänkte du när det var som jobbigast?

- Kritiken bryr jag mig inte om. Jag läser inga tidningar. Ni skiter ju i om jag säger att träningarna börjar se bra ut när vi inte vinner. Om formen börjar dala och träningarna blir sämre och sämre är det jobbigare. Men så var det inte, vi hade stigande form på träningarna hela tiden.

Axén fortsätter:

- Vi har mött Malmö tre gånger i år och inte förlorat en enda gång. Vi har mött Elfsborg tre gånger och inte förlorat en enda gång. Att vi hade kapacitet tror jag att alla visste, det handlade bara om att få till det. Dessutom var vår lottning det här året fantastiskt jobbig. På de åtta första matcherna hade vi bara tre hemmamatcher. Det glömmer folk också bort.

ÖSK har avancerat från sista plats och har i dag chansen att sluta åtta i allsvenskan. Laget är just nu nia, en poäng bakom Helsingborg som avslutar hemma mot Häcken i eftermiddag.

- Vår så kallade vändning, som alla pratar om, kommer av att vi gjorde en sådan höst förra året och att dom som är kvar vet att vi gjort det tidigare. Plus att vi fick in tre väldigt bra nyförvärv (Astrit Ajdarevic, Pär Ericsson och Martin Broberg), det kan man inte sticka under stolen med. De tre gjorde de poängen som vi saknade. Kom in med den energin som behövdes just då. Men framför allt har laget trott på det vi hållit på med, det är det som till slut gör att vi räddar upp den här typen av situationer.

Känner du lite revanschkänsla nu efter all kritik?

- Nej, jag gör det här - hur konstigt det än låter - mest för mina spelares skull. Jag älskar dom och vill att de ska ha få roligt och ha det bra. Det är nummer ett. Nummer två är för supportrarna, det är därför vi håller på. Om inte de fanns så skulle det inte vara lika roligt.

- Jag måste vara helt ärligt, under hela det här året har jag inte hört någon som sagt något negativt till mig var jag än befunnit mig. Även när jag gått ute på gatorna. Det har alltid varit uppmuntrande ord och så vidare. Gamarna som är ute efter blodet vågar inte kliva fram, de finns ju bakom påhittade namn på forum på nätet.

Blir du förbannad när du blir sågad anonymt på nätet?

- Jag läser det inte. Jag kan vara fem påhittade namn på nätet fast jag är samma person. De som är på våra träningar, det handlar om åtta-tio gubbar, har jag jättestor respekt för.  De har sina synpunkter och jag försöker prata med dem då och då.

- Andra som tycker mycket är jätteviktiga för oss. Engagemanget är det vi lever på. Men att säga att "folk är dumma i huvudet" eller "så jävla dåliga", det blir liksom ingen studs i det. Det blir bara känslor och folk som pratar känslor i fotboll är absolut det farligaste som finns. Med det menar jag att det inte är nyanserad balans i ros eller ris. När en supporter åker hem från matchen är vi alltid svinbra eller svindåliga. Det är supportrarnas vardag och det ska få vara så.

Du hade ett samtal med supportrarna efter förlusten i Sundsvall precis innan det vände. Hur pass ansträngt var det då egentligen?

- Vi hade ett jättebra samtal. De undrade ”vad är det som händer”, typ. De har lagt ner mycket tid och pengar och jag vill vara så pass nära dom att de ska få ställa frågor. De måste få undra varför vi inte vinner några matcher.

- Det vi enades om där uppe var att dom skulle fortsätta stötta och vi skulle fortsätta köra. Det var inga hårda ord eller så. De var besvikna att vi inte vann och vi var besvikna att vi inte vann. Frågan var hur vi skulle göra: Skulle vi lägga oss ner och dö eller skulle vi jobba för varandra.

Enda gången du pratat med supportrarna på det sättet?

- I Örebro är det så. I Gais hände det ofta. Jag gillar att ha de träffarna. Då får supportrarna ställa sina frågor istället för att det spekuleras i en massa saker. Jag har inga hemligheter.

Vet du någonting om vad du får för trupp att jobba med nästa år?

- Nej, det vet jag inte. Vi har våra trevare ute.

Enligt vad NA erfar är Helsingborgs landslagsmeriterade mittback Peter Larsson ett aktuellt namn och att han redan varit på besök i Örebro.

Axén vill inte bekräfta att så är fallet men dementerar inte heller uppgifterna.

- Vi vet inte riktigt hur det blir med mittbackar hos oss. Christoffer (Wiktorsson) går vidare till Degerfors och där behöver vi få in en ersättare. Och med Eidur (Sigurbjörnsson) vet vi inte riktigt hur det blir.

Peter Larsson åkte på en hjärnskakning redan i somras och har inte spelat sedan dess.

- Jag känner Mattias Lindström i Helsingborg och jag vet att det är Larssons första hjärnskakning och att han varit borta sen juli. Och att hans kontrakt går ut.

Är Larsson aktuell?

- Det får man ta den dagen om det skulle hända. Att det är en kompetent spelare och en ledartyp är inget att snacka om. Och han är bara 30 år. Jag kan inga spelares ålder, men jag blev förvånad när man sa att han bara var 30.

NA har tidigare berättat om ÖSK:s intresse för Simon Kroon som hamnat i Malmös frysbox. Läget där?

- Det är inte realistiskt i min värld men får vi chansen på honom skulle vi självklart ta den. Han tackade nej till 15 miljoner i Ryssland för att han inte ville bo där. Men man måste fråga för att få ett nej också.

Blir det en fortsättning för Pär Ericsson?

- Det finns en klausul, ett färdigt dokument, om Pär och sen får vi sätta oss ner och se om vi får ihop det.

Vill du behålla honom?- Det är inte säkert. Vad kommer det att kosta? Vad kan vi få istället? Därför skjuter vi jäkligt brett just nu.

Men först väntar alltså AIK i säsongens sista match. Ett lag ÖSK haft relativt lätt emot på hemmaplan på senare år.

- Ja, vi slog dom med 3-0 i en träningsmatch förra sommaren och så vann vi med 4-2 här i allsvenskan. Och så slog vi deras B-lag med 10-0. När jag ville möta AIK i en träningsmatch i det sista landslagsuppehållet så skrek Andreas Alm bara ”nej” och sen la han på. Naturligtvis med glimten i ögat. Det var inte tänkbart liksom …