Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I kväll blir det jubileumsfest för Annikas minnesfond

"Tack, Annika!" Så heter den jubileumsfest för Annikas minnesfond som i kväll arrangeras i Örebro. NA säger därför hallå där till Annikas mamma Anita Nyström.

För 30 år sedan dog din dotter Annika i cancer. Var det din idé att starta minnesfonden?

– Min och Annikas. När Annika blev sjuk fanns det ingen förening i Örebro som var självklar att vända sig till, när vi behövde kontakt med någon i samma situation. Annika och jag pratade ofta om att vi skulle starta en förening för att lättare få kontakt med andra familjer. När vi sedan förstod att Annika inte skulle bli frisk ville hon att vi skulle använda de pengar som fanns kvar efter en insamling till ett naturpreparat till att starta en förening. Föreningens mål är att försöka underlätta vardagen för barnet och familjen genom att snabbt ge ekonomisk hjälp samt att den som vill lätt ska kunna få kontakt med någon i styrelsen.

Hade du kunnat ana att föreningen skulle hålla sig stark så här länge?

– Nej. När vi startade minnesfonden visste jag inget om föreningsarbete, och några spekulationer om framtiden fanns inte över huvud taget.

Vad görs rent praktiskt i föreningen?

– Vi ger ekonomisk hjälp eller bidrag till rekreation efter att ansökan skickats in. Vi skickar också lite extra sommar- och julpengar till olika familjer. Under 2016 delade vi ut 186 500 kronor. Vi anordnar en julgransplundring i personalmatsalen på USÖ där vi bjuder in aktuella barnfamiljer samt Barn- och ungdomskliniken personal med familjer. Vi brukar vara cirka 200 personer. Vi bjuder på en utflykt varje sommar och de senaste åren har resan gått Kolmården med runt 100 personer. Vi fyller hela tiden på Hemliga lådan som finns på avdelning 26 på USÖ. Den används när olika slags undersökningar ska göras. Dessutom skänker vi mjuka djur till barn på både Operationsservice och Anestesin. Fram till och med 2016 har minnesfonden fått in 5 900 000 kronor och använt 5 400 000 kronor.

Är du stolt?

– Ja, mycket.

30 årsjubileum – jag anar att du haft mycket hjälp av många andra under åren?

– Vi har ju hela tiden varit en styrelse som arbetat tillsammans, och med från starten 1987 är fortfarande Gunilla Johannesson från USÖ:s avdelning 26, samt Per Söderberg – Annikas konfirmationspräst, som är hedersmedlem. Nästa trotjänare är vår kassör Rolf Högqvist, som kom med 1989.

Många av NA:s läsare minns säkert Annikas kamp, som skildrades i tidningen. Men hur skulle du beskriva Annika som den hon var – innan hon blev sjuk?

– Annika var en levnadsglad tjej med glittrande ögon. Hon var sportintresserad och spelade både fotboll och innebandy. Hon var duktig i skolan, åkte på språkresa och läste till undersköterska på gymnasiet. Framtidsplanerna var att arbeta inom vården. Hon tyckte om att gå i skolan och hade alltid kompisar med sig hem. Hon tog ansvar, tyckte om ordning och reda, var bra på att organisera saker och ting. Hon kunde till och med ta körkort under sin sjukdomstid och hann köra bil själv några gånger innan hon blev sämre.

Hur gammal skulle Annika ha varit i dag?

– 49 år.

Om man vill läsa mer om Annikas minnesfond, var hittar man er då?

www.annikasminnesfond.org

Vad är det som händer i kväll då?

– Den frågan skickar jag vidare till Hasse Andersson, som är den som ansvarar för jubileumsfesten.

Så då säger vi Hallå där till Hans Andersson i stället. Vad är det som händer i kväll?

– Det blir en helkväll på Scandic Grand i Örebro. Från klockan 17.30, då dörrarna öppnas, fram till runt 23.30. Niclas Ekholm är kvällens konferencier, och först ut på scenen är Tullamore Brothers. Vi kör en buffe vid 20-tiden, och sen fortsätter musiken med Bagari Hayes project och Frankie King.

Vad kostar en biljett?

– 250 kronor, och allt överskott går till fonden.