Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Örebro värnar vi mänskliga rättigheter

Runt om i världen trakasseras, diskrimineras och förföljs människor på grund av sin sexuella läggning eller könstillhörighet. Det är oacceptabelt och strider mot de mänskliga rättigheterna. I Örebro vill vi aktivt arbeta för en mer inkluderande kommun där mänskliga fri-rättigheter respekteras. Men det är andra som har gått före, och tagit oss dit vi är idag.

En pusselbit i den svenska historien lades för 50 år sedan när den första Pride-liknande paraden genomfördes i Sverige. Det var den lokala Örebroföreningen Gay Power Club som tågade från Stortorget till Järntorget. På 70-talet fanns inte möjlighet att vare sig registrera partnerskap eller ingår äktenskap för personer av samma kön, och man ville se en förändring.

Vi vill arbeta för att Örebro ska vara en kommun där alla känner sig välkomna ...

Mycket har hänt sedan dess. Lagen har ändrats och möjliggjort för samkönade äktenskap. Det är också förbjudet att diskrimineras på en arbetsplats på grund av sin sexuella läggning eller könstillhörighet. Samhället har på flera vis blivit mer friare och mer jämlikt. De som var med på paraden den 15 maj 1971 vet att detta inte är något att ta för givet.

Det finns dock fortfarande utmaningar, den psykiska ohälsan bland HBTQ-personer fortsätter att vara hög och suicidtalen för gruppen är högre än resterande befolkning. Det är signaler vi behöver ta på allvar i både skolans verksamheter som på arbetsplatser. Därför är det viktigt att vi ger personal möjlighet att lära sig mer och att vi samtalar om bemötande och respekt. Vi vill arbeta för att Örebro ska vara en kommun där alla känner sig välkomna, där medarbetare och medborgare får ett likvärdigt och tryggt bemötande oavsett vem du är.

Vi har alla olika bakgrunder och olika förutsättningar för att bli delaktiga i kommunens framtidsarbete.

Vi ser i dag i Sverige också andra orostecken, med tendenser till ökande polarisering. En förenklad bild av att det bara finns två sidor, en som har rätt och en som har fel. Vi vet nog alla att verkligheten är mer komplicerad än så, men det kräver att vi väljer att lyssna, att söka samsyn och gemenskap. Vi vill vara en kommunledning som arbetar strävsamt för alla invånare i Örebro kommun.

För oss handlar det inte om att ställa grupper emot varandra, utan att hitta gemensamma nämnare som låter oss förena människor. Vi har alla olika bakgrunder och olika förutsättningar för att bli delaktiga i kommunens framtidsarbete. För att nå de globala målen i Agenda 2030 krävs att varje del av kommunen gör sitt yttersta för att nå en social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Det är inte bara för Örebros bästa, utan för allas bästa.

Vi är i  dag tre partier som är med och styr, vi alla har olika bakgrunder som vi tycker är vår styrka.

En sak vi har gemensamt är att vi har samma mål om en kommun som är tillgänglig för alla och respekterar den enskilda individen och värnar om mänskliga rättigheter.

Kenneth Handberg

Socialdemokraterna, kommunalråd

Jimmy Nordengren

Centerpartiet, kommunalråd

Marlene Jörhag

Kristdemokraterna, kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel