Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Roni-affären kan alla bli förlorare

Roni Porokara förlänger inte sitt kontrakt och är förlorad för ÖSK. Nu undrar jag hur Kubanerna och alla andra ÖSK-supportrar kommer att reagera under hösten om det springer en spelare på planen med ett klubbmärke på bröstet som han inte ens vill spela för? Jag tror inte det kommer att ses mellan fingrarna.

Att Roni Porokara lämnar ÖSK gör mig annars inte det minsta förvånad. Snarare har jag gått och väntat på det här beskedet – och nu kom det till slut.

Egentligen är det inte konstigt. Porokara ville lämna ÖSK redan före säsongen, men tvingades kvar i klubben sedan affären med Maccabi Haifa gått om intet. Under vårsäsongen har sedan finländaren varit en skugga av sitt forna jag, men förtroendet från tränaren Sixten Boström är och förblir orubbat.

I och med att Porokara inte kommer finnas kvar ställs nu klubben inför ett dilemma och en konstig situation med två och en halv vecka kvar innan transferfönstret bommas igen.

Man måste inom kort hitta en anfallsersättare, med kvaliteter att gå rätt in i startelvan, för att ens kunna släppa Porokara i sommar. Annars står man kvar med en trio målgörare innehållande Paulinho, Marcus Astvald och en skadebenägen Robin Staaf. Det håller naturligtvis inte. En eller två skador och det är kört!

När jag pratar med sportchefen Lennart Sjögren är han inne på exakt samma linje. Han säger också att om inte Porokara har hittat en klubb innan den 28 juli blir det svårt för ÖSK att låta honom lämna i sommar om man inte har hittat en fullgod ersättare.

Det är nämligen så olustigt att svenska klubbar inte kan värva några spelare efter den 31 juli. Däremot kan man fortfarande tappa under hela augusti.

Vad händer om ÖSK står utan ersättare och Porokara hittar en klubb i augusti, men ÖSK tvingas säga nej?

Motivationen hos finländaren att vilja prestera sitt yttersta för klubben borde då vara som bortblåst. Och på läktaren kommer Kubanerna att stå och skicka onda blickar mot tröjnummer 33.

Bästa lösningen så klart är att Porokara hittar en ny arbetsgivare i sommar. Men istället för att ÖSK hade inkasserat sköna miljoner innan säsongen blir det då en affär där belöningen blir kaffepengar. Listan på spelare som ÖSK inte har lyckats sälja bara växer. Magnus Sköldmark har kallats in för att ansvara för just den biten. Jag väntar fortfarande på att se resultat av den rekryteringen.

Med Porokara försvinner också den sista spelaren som utgjorde ÖSK:s dominanta tremannaanfall under säsongen 2008 och 2009. Kim Olsen är redan i Vejle och Eric Bassombeng är inte längre önskvärd. Nu är tiden knapp och ser vi ingen lösning på anfallsbiten inom de kommande veckorna kan ÖSK glömma allt vad toppstrid och spel i Europa heter, för den här säsongen.

Jag vill dock tro att klubben är så pass förberedda att en ersättare är på snar ingång.