Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Ställdalen öppnas butiken igen

Annons

Rubriker om butiker på landsbygden brukar innehålla ord som ”stänger”, ”slår igen” och ”lägger ner”. Men den här gången är det tvärtom. Från Ställdalen fick vi nyligen en glädjande rapport att en tidigare nedlagd butik återigen öppnar. Idéerna för att stärka överlevnadspotentialen för butiken är många och jag tror man måste jobba så på landsbygden.

Att driva livsmedelsbutik på landsbygden är många gånger tufft och utvecklingen av service i landets landsbygder har varit negativ under en längre tid. Mellan åren 1996 och 2009 har det totala butiksbeståndet i Sverige minskat med 1 622 butiker. Detta motsvarar en minskning på cirka 23 procent. Störst förändringar har skett för små butiker med en butiksyta under 400 kvadratmeter där butiksbeståndet har minskat med 2 030 butiker eller 66,5 procent under samma period. Samtidigt har butiker med en yta över 2 500 kvadratmeter ökat med 66 stycken eller nästan 87 procent.

Tillgång till kommersiell service är en av förutsättningarna för att människor ska kunna bo, jobba och driva företag i alla delar av landet. Butiker i landsbygdsområden är särskilt viktiga eftersom de ofta också tillhandahåller en rad andra tjänster. De kan vara ombud för apoteksvaror och systembolagsvaror, ha paketutlämning, erbjuda grundläggande betaltjänster och sprida information. Överlevnaden och utvecklingen av service stärks betydligt ju större utbud av service man kan tillhandahålla. Det är inte rimligt att tro att det ska fungera på samma sätt som i staden utan man måste hitta helt andra former.

Föreningen SmåKom – som representerar 67 små kommuner – beskrev landsbygden som Sveriges lokala ”Grekland” för ett tag sedan och man pekade på att också banker försvinner från landsbygden. Detta påverkar företag som hanterar kontanter genom att de inte kan sätta in pengarna i någon box utan att åka. Man kan anta att dessa resor inte sker varje dag, utan att man i stället samlar på sig kontanter vilket innebär en stor säkerhetsrisk för dem som transporterar kontanter utan något medföljande skydd.

Det talas ofta med stolthet att bredbandstäckningen i Sverige är hög, då över 50 procent av befolkningen har tillgång till minst 100 megabits per sekund men det är en sanning med modifikation. På landsbygden har i dag endast cirka 13 procent av befolkningen snabb anslutning till internet mot över 60 procent i städerna. Tar man hänsyn till Sveriges yta, ökar den digitala klyftan.

Många har säkert upplevt den svajiga täckningen för mobiltelefoner i Sverige, ofta vid tillfälliga besök på landsbygden. För landsbygdsbor är detta vardag. Bostadsbyggare och företagare har svårare att få lån, då bankernas kreditavdelningar ofta finns i storstäderna och inte känner till kunderna på landsbygden.

Både stad och land tjänar på att bättre förutsättningar finns i hela landet. En hälsning till vår landsbygdsminister, Sven-Erik Bucht, blir därför att det är av allra största vikt att jobba med ovanstående problematik så ska vi själva fortsätta utveckla boendet och företagandet på landsbygden för vi vill kunna bo kvar!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons