Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ibland måste man låta bli att hjälpa

I torsdags var det Arbetsterapins dag i Sverige. På äldreboendet Koppargården hjälper arbetsterapeuter och rehabpersonal människor tillbaka till ett självständigt och meningsfullt liv. Med chans att själva påverka dess inriktning.

Marianne Eklöv och Erica Zedig är arbetsterapeuter i den kommunala verksamheten. De möter människor som behöver hjälp för att klara av sina dagliga liv. Det kan handla om äldre eller personer drabbade av sjukdom.

– Vi jobbar efter varje persons förutsättningar. En läkare ser diagnosen, medan vi måste se helheten och få vardagen att fungera, säger Marianne Eklöv.

Klara av enkla sysslor

Ofta handlar det om att träna upp förmågor som personen förlorat. Att klara av enkla sysslor som att klä på sig eller att lära sig ett nytt sätt att ta sig upp ur sängen kan betyda mycket.

Arbetsterapeuterna jobbar ak-tivt med sådan träning, men ibland måste de hålla avstånd, berättar Erica Zedig.

– Man måste kunna låta bli att hjälpa och stå bredvid med händerna bakom ryggen. Då ger man personen en chans att själv göra det den klarar av.

Bjöd in till information

I torsdags bjöd arbetsterapin och dagrehab in allmänheten till Koppargården för information och en titt på lokalerna. På dagrehab träffas en träningsgrupp, en demensgrupp och en social grupp för samvaro, aktiviteter och träning.

– I demensgruppen går vi ofta på promenader med dem som tycker om det. Vi umgås och har det trevligt utan krav, säger undersköterskan Birgitta Andersson.

Ulla Björnänger var en av dem som besökte Koppargården. Hon var intresserad av de hjälpmedel som visades upp.

– Jag är synskadad sedan jag fick en blödning i ögat 1991. Jag går på sjukgymnastik och så tänkte jag komma hit och se vad de har här. Koppargården är ju ganska nytt, säger hon.

Hon har haft stor nytta av de hjälpmedel som finns.

– Min dator som förstorar text blev min räddning.