Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ida Thorell: Ung företagsamhet viktigare än någonsin

Vi går som samhälle och som värld igenom en enorm kris. Att satsa på framtiden är viktigare än någonsin. Att ge våra unga verktyg för att på bästa sätt vara rustade för framtiden, vuxenlivet, arbetslivet och för att se möjligheterna i att starta framtidens företag.

Företag som kommer behövas för att lösa problem, skapa innovationer och nya vägar fram, generera intäkter till välfärden och skapa arbetstillfällen.

Ung Företagsamhet har länge utbildat unga i att träna sina förmågor inom entreprenörskap, att se möjligheter, tro på sig själva, utveckla de viktiga beteendekompetenserna som krävs inom arbetslivet (och livet i allmänhet) samt att hitta sitt driv.

Det vi gör fungerar och det har vi forskningsresultat som visar. Forskning som visar att UF-elever i större utsträckning startar egna företag, att de tenderar att ha fler anställda i dessa företag, att de har färre arbetslöshetsdagar och utvecklar viktiga livskunskaper.

Trots det får bara cirka en tredje del av Örebro läns gymnasielever driva UF-företag under sin skoltid.

Vilket betyder att cirka 70 procent inte får chansen och det måste det bli en ändring på nu.

UF-företagande är ett kraftigt underutnyttjat verktyg

Detta läsår driver rekordmånga elever UF-företag på Örebro läns olika gymnasieskolor, vilket är både roligt och viktigt. Trots det går det inte för mig att undvika tanken på hur många som inte får möjligheten. Hur många samhällsviktiga idéer, hur många startade företag och hur många chanser att ta det där första klivet in i regionens näringsliv som vi missar.

Det går heller inte för mig att undvika att fundera över varför så få elever på gymnasieprogram som verkligen har företagande som karriärväg, exempelvis elever som går på Estetprogrammet eller Naturbruksprogrammet, av sina skolor får möjlighet att driva UF-företag?

UF-företagande är ett kraftigt underutnyttjat verktyg och likvärdigheten lyser med sin frånvaro mellan både gymnasieprogrammen och länets olika skolor.

Framtiden är nu mer än någonsin beroende av fortsatt och ökad företagsamhet.

Tänk om alla våra gymnasielever fick samma möjlighet att utveckla sina entreprenöriella förmågor på detta sätt? Skulle vi få fler som vill starta företag? Skulle företagen som startas bli mer livskraftiga? Skulle du som arbetsgivare få en annan kvalité i din rekrytering av din nya unga medarbetare? Jag är övertygad om det. Och fler med mig.

Min vision är att entreprenörskapskursen ska bli obligatorisk på samtliga gymnasieprogram och att samtliga skolor och kommuner ska erbjuda utbildning inom kursen enligt UF-modellen. Detta är min vision för att jag varje dag ser vilka enorma kliv framåt eleverna tar när de får denna möjlighet, och jag kan ligga sömnlös över att inte alla får uppleva det. Men främst är det min vision för att jag vet att det skulle göra en sån enorm skillnad för vårat samhälle, och om vi nånsin behövt den skillnaden så är det nu.

Ung Företagsamhet Örebro län är en ideell och partipolitiskt obunden förening med ett enda mål och det är att skapa förutsättningar för våra unga och därigenom skapa tillväxt i Örebro län.

Vi vet att inte alla vare sig blir eller bör bli företagare men att vi kommer att behöva fler som har goda förutsättningar att bli det – och det kan vi erbjuda om vi bara får.

Så låt oss göra det.

Vi erbjuder detta till alla skolor, alla program, alla lärare, alla rektorer, alla kommuner och alla gymnasieelever. Vi behöver bara svaret ” Ja!”.

Ida Thorell

regionchef för Ung Företagsamhet

i Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel