Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrissa är Örebros eget Hiphop-hopp

En vanlig vecka kan ett hundra ungdomar passea Idrissa Sannehs hiphopbutik i centrala Örebro. Stadsliv har besökt studion.

Annons

För drygt två år sedan startade Idrissa Sanneh sin hiphopbutik på Storgatan. I källaren byggde han en studio och drömmen vara att ungdomar skulle kunna få spela in sin musik, utvecklas och kanske få chans att göra egna skivor. Idrissa är själv musiker. Han kommer ursprungligen från Senegal och kom till Sverige 1993.

– Att starta det här var en tanke jag haft i flera år. Jag ville driva en studio samtidigt som jag hade en butik.

Idrissa vände sig till Almi Företagspartner för att låna pengar till verksamheten, men där tyckte man att han inte skulle låna för att på egen hand finansiera det hela. Att driva en musikstudio för ungdomar ansåg man var ett jobb för kommunen.

– Jag hade ingen aning om, eller tanke på, att kommunen kunde gå in och hjälpa till med det här. Jag var beredd att satsa egna pengar, säger Idrissa.

Något lån fick han inte. I stället har han finansierat verksamheten själv. Men nu börjar pengarna ta slut. Idrissa har inte råd att ha någon som jobbar i studion, samtidigt växer verksamheten. Fler och fler ungdomar hittar dit. De kommer från hela länet och intresset för att göra sin egen musik är stort.

Idrissa har tagit kontakt med olika studieförbund och kommunen för att fler ska få upp ögonen för verksamheten.

– Jag har pratat med politiker och folk på näringslivskontoret och det finns ett intresse för det här, men än är det osäkert vad som kommer att hända.

Vad är det för hjälp du vill ha?

– Mitt mål, eller ska man säga mitt syfte, är att den här verksamheten hamnar hos kommunen i stället, i ett slags ”Ungdomens hus”, helst centralt, mitt i stan. Det är bättre om ungdomarna från exempelvis Vivalla och Brickebacken kommer in till stan och träffar andra, svenskar och invandrare tillsammans, än att lokalerna hamnar ute i ett bostadsområde.

Varför kan ni inte fortsätta att vara här?

– Du ser, det är för trångt, säger Idrissa och visar på den lilla källarlokalen på 50 kvadratmeter. Dessutom har jag inte råd. Alla vinster i mitt företag går till det här.

Idrissa fortsätter:

– Det handlar inte om att jag inte har tid eller ork utan det är pengarna. Jag betalar hyra, el och material, och skulle också gärna vilja att ungdomarna fick en riktig producent så hiphopen kan utvecklas.

Men är det inte också jobbigt att ha så många ungdomar här, de yngsta är ju i tioårsåldern?

– Nej, jag uppskattar dom. Jag tycker om att ha dom här och att prata med dom men det som är jobbigt är kostnaderna.

Är din dröm att hitta en riktig hiphoptalang?

– Ja, den drömmen finns också. Och det finns talanger här, det gör det verkligen.

Men om kommunen tar över, är du inte rädd att helt förlora kontrollen över verksamheten? Det var ju din grej från början.

– Nej, för mig spelar det ingen roll. Det viktiga är att skapa något för ungdomarna. Det spelar ingen roll var lokalerna är bara de får sina drömmar uppfyllda.