Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrotten behövs både under och efter coronakrisen

Glädjande nog har vi kunnat börja följa idrottens tävlingsverksamhet igen, genom tv och radiosändningar samt via tidningar. Många har vittnat om saknaden av att kunna följa idrottsevenemang, både aktiva utövare förstås men också många andra, inte minst ensamstående äldre.

Nu när regeringen och Folkhälsomyndigheten lättat på restriktioner ökar även barn- och ungdoms-

verksamheterna samt motionsverksamhet för vuxna i omfattning.

Men coronakrisen med dess följdeffekter är inte över. Nu behövs ytterligare 500 miljoner kronor från regeringen för att idrotten i vårt län och resten av landet ska klara av perioden juli-september.

Nyligen kunde regeringens stödpaket på 500 miljoner kronor betalas ut till landets idrottsföreningar för att täcka uteblivna intäkter och kostnader för perioden mars–juni på grund av coronapandemin.

I Örebro län beviljades 86 föreningar stöd på tillsammans totalt nära 6 miljoner kronor. Detta stöd är en viktig hjälp för föreningarna att kunna överleva och fortsätta leverera idrottsaktiviteter till framför allt barn och ungdomar.

Restriktionerna från regeringen och Folkhälsomyndigheten är nödvändiga och följs självklart av idrotten, men dessa slår mycket hårt mot ekonomin för våra idrottsföreningar. Främst i form av inställda evenemang och tävlingsverksamhet.

Exempel på aktiviteter som kommer att ställas in är Forwardcupen i fotboll, SM-tävlingar i golf med länets klubbar som arrangör, IFK Hallsbergs danskvällar i Sydnärkehallen, Fjugestaloppet som arrangeras av Fjugesta IF och Storådalen SK:s arrangemang StripaStafetten.

Men också uteblivna träningsintäkter slår hårt direkt mot barn- och ungdomsverksamheten och motionsverksamheten för vuxna. Intäkter som i de flesta idrottsföreningarna är helt avgörande för att de fortsatt ska kunna genomföra sina aktiviteter.

Positivt och fantastiskt är att många av våra idrottsföreningar varit kreativa och snabba att ställa om sin verksamhet och anpassat den till rådande läge. Detta har ofta skett genom bra dialog och samverkan mellan föreningarna, Region Örebro län och kommunerna i vårt län.

Positivt är också att alla kommuner i länet har fattat viktiga beslut som underlättar för föreningarna att bibehålla tränings- och tävlingsverksamhet, främst för barn och ungdomar.

Idrottsföreningarna i vårt län kämpar varje dag för att överleva så att de fortsatt kan vara den positiva mötesplats för idrottsaktiviteter som människor i vårt län såväl behöver, både under och efter coronakrisen.

Hällefors och Laxå är två av flera kommuner som ger hyresreduktioner. Nora, Ljusnarsberg och Hallsberg har infört förenklade krav på redovisning och administration och Lindesberg, Örebro och Region Örebro län med flera skjuter till resurser för sommarjobb och sommaraktiviteter.

Dialoger sker fortlöpande i flertalet kommuner kring fortsatt stöd i olika former.

Idrottsföreningarna i vårt län kämpar varje dag för att överleva så att de fortsatt kan vara den positiva mötesplats för idrottsaktiviteter som människor i vårt län såväl behöver, både under och efter coronakrisen.

RF-SISU Örebro Län

Marie Louise Forsberg Fransson

ordförande

Charlotta Stenhem

distriktsidrottschef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel