Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottens anläggningar i länet är en viktig framtidsfråga!

Coronapandemin har slagit hårt mot vårt län, Sverige och världen. Den har tydligt påvisat vårt enskilda och gemensamma behov av fysisk aktivitet och rörelse, som en motkraft mot ohälsa.

Ikväll träffas över 4 000 barn och ungdomar i vårt läns 500 idrottsföreningar för att träna och/eller tävla. En förutsättning för aktivitet och rörelse är att det finns en plats att vara på. Det är på planen, i hallen, skaterampen eller spåret som idrott utövas. Det är där vi möts, kämpar, skrattar och bygger relationer. Har vi ingenstans att vara blir det ingen idrott.

Utöver omfattande upprustningar behövs anpassningar och nybyggnationer som svarar upp emot idrottens framtida behov.

Det är främst länets kommuner, som genom sin mångfald av anläggningar ger barn, ungdomar, vuxna och äldre möjlighet att idrotta. En hel del nya investeringar på anläggningar har skett men många byggdes 1960- och 1970-talet. Utöver omfattande upprustningar behövs anpassningar och nybyggnationer som svarar upp emot idrottens framtida behov.

För att klara detta bedömer landets samlade idrott att det behövs:

en statlig satsning på idrottens infrastruktur – anläggningarna – för att bygga ett starkt Sverige som är anpassat för 2020-talet. Den omställningen klarar inte kommunerna och idrotten själva.

framtagna idrottspolitiska program i alla kommuner för att ge våra föreningar bra möjlighet till ännu bättre idrott.

Idrottsrörelsen kommer vara med i omstarten av Sverige ...

Coronapandemin kommer att innebära tuffa prioriteringar flera år framåt. Det är därför viktigare än någonsin med ett kommunalt idrottspolitiskt program som ökar möjligheten för idrottsrörelsen att fortsätta erbjuda fritidsaktiviteter och utveckla verksamheter för våra barn och ungdomar. Ett program som beaktar de utmaningar samhället har med en stigande segregation och ökande hälsoklyftor.

I vårt distrikt har Hällefors, Kumla, Laxå, Nora och Örebro tagit fram kommunala idrottspolitiska/kultur och fritidspolitiska program. Lindesberg och Askersund är på väg i sina processer. Idrottsrörelsen kommer vara med i omstarten av Sverige, där en statlig satsning på anläggningar tillsammans med idrottspolitiska program i kommunerna skapar förutsättningar, för aktivitet och rörelse, för dig, mig, våra barn och barnbarn i vårt län under många år framöver.

RF-SISU Örebro Län

Marie-Louise Forsberg Fransson

ordförande

Charlotta Stenhem

Distriktsidrottschef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel