Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Igelström hyllade svårt sjuka mamman: "Var för henne"

Hennes mamma opererades akut för en hjärntumör i fredags. Trots det ställde Emma Igelström, fyrfaldig VM-guldmedaljör i simning, upp i Örebro triathlon – och tillägnade tredjeplatsen åt sin mamma.

Emma Igelström, 36, var världens bästa simmare i ett par år i början av 2000-talet.

Slog sex individuella världsrekord, tog fyra VM-guld och 13 EM-guld innan hon bara 24 år gammal valde att lägga av och berätta om de ätstörningar hon lidit av sedan ung ålder.

Men nu är Igelström tillbaka på tävlingsarenorna igen – som triathlet. Hon satsar mot ironman-VM på Hawaii, och inledde sin första riktigt seriösa säsong i nya sporten med en tredjeplats i långdistanstävlingen Örebro triathlon på måndagen.

– Personligt rekord med 35 minuter, jag är sjukt nöjd, säger hon efter att ha passerat mållinjen på 4.46.07 efter 1 900 meter simning, nio mil cykling och 21 kilometer löpning.

En finfin prestation, inte minst med tanke på den turbulenta vecka som ledde fram till tävlingen.

Läkarna upptäckte att Emma Igelströms mamma Monica drabbats av en hjärntumör, och hon opererades akut i fredags.

– Mamma var jättesjuk, och man visste inte hur det skulle gå. Jag tog inget beslut om jag skulle tävla eller inte förrän i söndags, men det sista mamma sa innan vi åkte från sjukhuset var: ”Nu måste du köra.” Och då ville jag göra det, säger Emma.

– Så den här tävlingen var för mamma. När det var jobbigt längs banan tänkte jag på henne, och då kände jag mig starkare. Så var det när jag simmade också, när det hände jobbiga saker i livet tävlade jag som bäst.

Igelström hängde på herreliten, med svenska VM-triathleten Karl-Johan Danielsson i täten, i simningen, och var trea av samtliga upp ur Svartån.

– Många bara: ”Du kommer ta det här lätt.” Men det är lite som att ställa Usain Bolt på startlinjen på maraton och säga: ”Han kommer vinna, för han kan springa.” Man ska veta att jag simmade 50 och 100 meter bröstsim när jag tävlade, säger Igelström.

– Faktum är att simningen är den del där jag gått framåt mest den här säsongen, jag har utvecklats extremt mycket.

Igelström behöll ledningen i cyklingen, men blev omsprungen av Emma Graaf och Anna Hellström.

– Cyklingen fungerade jättebra i dag, men löpningen är det jag kämpar mest med. Jag är lite för tung i kroppen, kan inte bli av med mina muskler, och konkurrenterna är starka, säger Igelström.

Vägen mot Hawaii går vidare med ett tvåveckorsläger på Kanarieöarna, Vansbro triathlon och så VM-kvaltävlingen Kalmar ironman.

– Jag tränar 20 timmar i veckan i år. Jag har tagit chansen att prioritera mig själv och träningen nu när dottern är lite större och jag inte behövt jobba lika mycket som förra året. Det är kul att kunna göra en liten satsning igen, men den här gången gör jag det bara för att det är kul. Jag har ingenting att bevisa, säger Igelström.

Och viktigast just nu är förstås beskedet att mamma Monica redan mår bättre efter operationen.

– Hon är redan uppe och går. Jag har alltid trott att min pappa, som är gammal idrottare, varit den jag fått min tävlingsinstinkt ifrån, men när det verkligen gäller märker man att mamma är den allra starkaste, säger Igelström.