Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Il Tempos långkokta köttfärssås

En förenklad variant av Il Tempos grundrecept som egentligen görs på spädgris och serveras med hemgjord pasta.

Annons

4 portioner, 2 timmar

1 dl olivolja

500 g fläskkarré, hackad

1 nypa torkad timjan

3 vitpepparkorn

1 lagerblad

2 schalottenlökar, hackade

2 vitlöksklyftor, hackade

2 chilifruktar, hackade (gärna rostade och skalade)

1 msk honung

5 dl marsalavin

5 dl kycklingbuljong

1 msk soja

1/2 tsk vitvinsvinäger

5 msk grädde

500 g tagliatelle

5 färska salviablad, finskurna

5 droppar tryffelolja, helst äkta

färskriven parmesan

flingsalt

Bryn köttet med timjan, vitpepparkorn och lagerblad i vid tjockbottnad panna med lite mer än hälften av olivoljan. Krydda med en nypa flingsalt. Låt puttra i 10-15 min tills köttet fått fin färg och all vätska försvunnit.

Tillsätt lök, vitlök och chili. Fräs ytterligare 5-7 min. Tillsätt honungen och blanda runt i någon minut.

Tillsätt vin och buljong. Koka sakta under lock i 1,5 timme.

Ta bort locket och låt nästan all vätska koka bort. Rör med träslev så att såsen inte bränns vid i botten.

Tillsätt soja och vinäger. Koka ihop. Salta och peppra och låt koka samman.

Tillsätt grädde och koka någon minut. Smaka av.

Blanda med tagliatelle, strimlade salviablad, tryffelolja och färskriven parmesan.