Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ilska och eftertanke blev Bengt Storbackas politiska (S)tartmotor

– Jag var arg på hur något fungerade i Lindesberg, minns inte vad det var men sa då till mig själv: Hur kan du kräva att andra tar ansvar om du inte alls gör något själv.
Så berättar Bengt Storbacka (S) hur hans politiska engagemang tog fart. Det var inte så förskräckligt länge sedan.

Vid nyårsskiftet 2020/2021 klev han på det förtroendeuppdrag som är mest betydelsefulla och krävande i en kommun. Jobbet som kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg.

Ilskan och promenaden mot jobbet på Lärcentrum Masugnen i Lindesberg en lunch inträffade runt 2008.

– Men jag har varit politiskt engagerad i Socialdemokraterna sedan 20-årsåldern, men var tidigare inte någon särskilt aktiv medlem, säger Bengt Storbacka.

Sedan tog det rejäl fart.

– Arnold Bengtsson ringde och tyckte att jag skulle bli bra som ordförande för Lindesbergs arbetarekommun. Det var oerhört hedrande.

Arbetarekommunen är huvudföreningen för kommunens S-avdelningar. Bengt Storbacka klev på och höll i detta ordförandeskap i nio år. Det blev också bland annat åtta år som fullmäktiges ordförande i Lindesberg och åtta år i polispolitiska sammanhang i den organisation som nu heter Polisregion Bergslagen samt han har dessutom haft landstings/regionposter i Örebro län.

– Regionpolitiskt har det varit kultur- och idéburna verksamheter, föreningslivet som varit det mest spännande. Det är inom folkrörelserna många idéer kommit som sedan blivit samhällsfunktioner. Barnavårdscentralerna till exempel, säger Bengt Storbacka.

Redan inledningsvis av 2020 aviserade Irja Gustafsson att hon ville kliva av det uppdrag som kommunstyrelsens ordförande två år i förtid. Under hösten avgjordes vem som skulle bli efterträdaren efter en lite slingrig resa.

– Mitt mål är att vara med att vinna nästa val och sedan få fortsätta som kommunstyrelsens ordförande i ett eller två år ytterligare. Vi har unga duktiga bra personer i partiet som sedan kan ta över. Den utvecklingen ser jag framför mig.

Lindesberg har potential att bli världens bästa småstadskommun

Under resans gång säger Bengt Storbacka att han ska vårda det goda samarbetsklimat som han upplever finns i Lindesberg. Där ingår bland annat att lyssna och lära av varandra och där partibeteckningar ibland har en underordnad betydelse.

– Lindesberg har potential att bli världens bästa småstadskommun, säger Bengt Storbacka.

Prioritera tre saker som du anser de mest viktiga.

– Det är vårt ansvar som politiker att ge alla goda livschanser. Det ska finnas trygghet i kommunen oavsett var man bor och oavsett ålder. Vi måste ha en social hållbarhet. Att alla har ett arbete är en förutsättning för det. Vi måste kanske omvärdera begreppet arbete, men flera måste få plats på arbetsmarknaden än idag.

Som en tredje del men där allt ändå hänger samman nämner Bengt Storbacka Hagabergsprojektet som kommunen nyligen inlett. Det ska pågå i tio år och är kommunens största projekt genom tiderna. Huvudpoäng är att få bort bostadssegregation och Storbacka har en förhoppning om att Hagabergsprojektet blir något som omvärlden besöker för att lära sig något av och ta efter.

Bengt Storbacka har under sina 63 levnadsår samlat på sig skiftande erfarenheter. Allt började i den franska kolonin Kongo Brazzaville.

– Mamma var sjuksköterska/skolsköterska och pappa ingenjör och de var också missionärer ett par omgångar inom Svenska Missionsförbundet som nu är Equmeniakyrkan.

Bengt är ett av fem syskon och hans far var statligt anställd inspektör placerad i Bofors. Han växte upp i Karlskoga/Degerfors och inledde sina egna studier på fordonslinjen på Bergslagsskolan i Karlskoga. Det var inget klockrent val för efter ett år blev det samhällsprogrammet på Bregårdsskolan i stället.

Extrajobb på posten, Valåsen sågverk, fritidsledarutbildning följdes av teologistudier på Uppsala universitet. Där träffade han sin fru Charlotta som är präst i Svenska kyrkan. Bengt är pastor och höll 20 julottor i Öskeviks missionshus tills för några år sedan när den missionsföreningen avvecklades.

– Numera när jag går till kyrkan så är det till Svenska kyrkan tillsammans med Charlotta, säger han.

Präst eller pastor blev aldrig Bengt Storbackas yrke även om studierna fullföljdes. I början av 1990-talet bytte han bana till skolans värld och har bland annat jobbat på Storåskolan och Lindeskolan innan Masugnen.

Ett reseår i USA finns även med i livshistorien, där ett klimatsmart miljöhus med namnet Xanadu i Arizona satte outplånliga spår hos Storbacka på 1980-talet. Xanadu resulterade många år senare i en politisk vision. Den tror Bengt Storbacka gjorde att andra fick upp ögonen för honom inom kommunpolitiken i Lindesberg för cirka 12 år sedan.

Ett par år bodde familjen i London innan de landade i Lindesberg 1995. Inför millennieskiftet inleddes jobbet på Masugnen.

I mellandagarna städades skrivbordet där inför flytten till ett nytt kontor i kommunhuset.

Ett exemplar av broschyren Xanadu som Bengt skrev låg kvar i högen ”sparas”.

– Allt knyts ihop och cirklarna sluts på något sätt, säger Bengt Storbacka och viftar med broschyren.

Att döpa om Hagaberg till Xanadu är däremot inte alls på tapeten.

Namn: Bengt Storbacka.

Yrke/uppdrag: S-politiker, pastor, studievägledare med mera. Kommunstyrelsens ordförande i Lindesbergs kommun, från och med den 1 januari 2021, som är ett heltidsarvoderat förtroendeuppdrag.

Ålder: 63 år.

Bor: Villa i Lindesberg.

Familj: Fyra vuxna utflugna barn, hustrun Charlotta som är präst i Linde Bergslags församling.

Fritidsfavoriter: Bilpromenader i Lindesberg med min Opel Rekord Olympia 1700 av 1962 års modell,. Fotvandring. En dröm är att vandra i alperna. Litteratur och läsning.