Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Impola fyra sekunder från seger i Vasaloppet

John Krisitan Dahl och Katerina Smutna vann Vasaloppet. Kopparbergsåkaren Bill Impola var bara fyra sekunder efter i herrklassen - och Karlslunds Kristina Roberto blev tia bland damerna.

Efter två galna spurtuppgörelse vann norrmannen John Kristian Dahl och österrikaren Katerina Smutna Vasaloppet.

Norrmännen Christoffer Callesen och Kjetil Dammen satte rejäl färg på årets Vasalopp, som avgjordes på söndagen. De båda var i lång utbrytning, runt Hökberg väl över två minuter, men strax efter Eldris var den stora klunga ikapp, och ett 30-tal åkare var tillsammans hela vägen in på upploppet i Mora, där Dahl alltså var starkast av alla.

Bill Impola slutade på 17:e plats, bara 4,2 sekunder bakom Dahl. Kopparbergsåkaren fick fritt spår in på upploppet, längst till vänster i åkriktningen, men var för långt bakom och hade inte kraft att utmana om topp tio-placeringarna.

Det blev fyra norrmän i topp. Stian Hoelgaard blev tvåa, Anders Höst trea och Öyvind Fjeld fyra, medan trefaldige VM-guldmedaljören Dario Cologna, debutant i Vasaloppssammanhang, slutade på femte plats. Markus Ottosson blev bäste svensk på sjätte plats.

Bills lillebror Bob Impola var länge också med i tätklungan, men när tempot skruvades upp och klungan sprack tappade Bob sex minuter på täten och slutade på 65:e plats.

Förhandsfavoriten Britta Johansson Norgren hade länge en jätteledning i damklassen, men blev upphunnen av Katerina Smutna, Österrike, några kilometer före målet och förlorade spurtstriden. Lina Korsgren blev trea, sju sekunder bakom Smutna.

Karlslundsåkaren Kristina Roberto slutade tia, knappt 27 minuter bakom Smutna.