Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Impola vurpade – blev tolva: "Klantade till mig ..."

Bob Impola fick köra i den gula ledarvästen och var med i tätklungan halvvägs.
Men sedan vurpade Kopparbergsåkaren och tappade allt – och var över 5,5 minuter efter täten i mål i kinesiska Vasaloppet.
– De andra var några snäpp bättre i dag, säger han.

Efter den succéartade femteplatsen i säsongspremiären i La Sgambeda kom Bob Impola, 24, till kinesiska Vasaloppet som ledare i långloppsvärldscupens U26-tävling och sjua i totala cupen, men fick åka i den gula ledarvästen eftersom ingen av de sex bästa i cupen gjorde den långa resan till Changchun för det fem mil långa loppet.

Och under det första av de två 25-kilometersvarven försvarade Kopparbergssonen västen väl och passerade varvningen som åtta i den 16 man starka tätklungan. Men bara en kilometer ut på andra varvet gick Impola omkull och tappade tätkontakten, samtidigt som en niomannaklunga i täten skruvade upp tempot.

– Jag lyckades klanta till mig och vurpa, men jag tappade inte jättemycket på det. Det var tyvärr så att de andra var några snäpp bättre i dag, skriver Impola i ett sms till NA.

LÄS MER: Därför får Bob Impola köra i gula ledarvästen i kinesiska Vasaloppet: "Är favorit"

Längst fram höll de nio, som höll ihop hela vägen in till mål, högt tempo, och de avhängda tappade snabbt. Därför var Impola till slut hela fem minuter och 35 sekunder bakom täten när han passerade mållinjen som tolva. Då hade han tre minuter upp till elfteplatsen och ännu mer bak till 13:e.

– Det var bara för mig att kriga i mål efter att jag släppt tätgruppen, skriver Impola.

LÄS MER: Bob Impola efter succédebuten: "Nu vet jag att de stora namnen är människor de också ..."

I täten spurtade norske Andreas Nygaard hem segern närmast före lagkompisen Jens Eriksson, Sverige, och Stian Hoelgaard, Norge. Ytterligare två svenskar – Oscar Persson och Marcus Johansson – fanns med i tätgruppen och blev fyra respektive sjua. Tord Asle Gjerdalen behåller totalledningen trots att han inte ställde upp i loppet, medan Impola tappar från sjunde till åttonde plats i sammandraget och från första till tredje plats i U26-tävlingen.

I damtävlingen gick ryska Olga Rotjeva solo efter drygt 25 kilometer och vann till slut med över 1,5 minuters marginal ned till Britta Johansson Norgren, som ändå behåller totalledningen i tävlingen. Japanska Masako Ishida blev trea medan Impolas lagkompis Julia Jansson slutade på tolfte plats.

Långloppsvärldscupen fortsätter med tre lopp på lika många helger i Kaiser Maximillian lauf i Österrike nästa lördag, den 14 januari, La diagonela i Schweiz den 21 januari och klassiska italienska loppet Marcialonga den 29 januari.