Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Incels kräver polisresurser

Säpo har i media uttalat att så kallade ”incels”, män som lever i ofrivilligt celibat, kräver en större uppmärksamhet av säkerhetspolisen. Detta på grund av att dessa män hatar kvinnor i den grad att de är beredda att använda våld, även terrordåd, för att skada samhället.

Incels lever i tron att kvinnor är mäns ägodelar och ska ”ge” sex till männen. Kvinnor finns enligt deras uppfattning till för att behaga och leva för män, vi ska inte ha en egen vilja, önskningar eller drömmar.

Vi är endast en bild, en projektion som männen kan komma i. En tom kropp som ska tjäna ett enda syfte och om vi inte gör det ska vi straffas.

Egoistiska män som varken kan ta ansvar för sitt eget liv eller leva tillsammans med kvinnor i jämställdhet.

Kanske borde vi istället kalla incels för grottmän? Personer som inte utvecklat några andra färdigheter eller viljor än att sitta på sina kammare och beklaga sig över livets upplevda orättvisor.

Eller kanske är det ordet mansbebisar vi letar efter? Egoistiska män som varken kan ta ansvar för sitt eget liv eller leva tillsammans med kvinnor i jämställdhet.

Oavsett vad vi kallar dessa män för måste vi ta fenomenet på allvar.

I Kanada och USA har incels begått terrordåd. I april 2018 dödade en man tio personer och skadade många fler i Toronto. Allt detta för att han var förbannad över sitt sexlösa liv.

#Metoo visar med all önskvärd tydlighet hur utsatta flickor och kvinnor världen över är ...

Incelmännens åsikter och handlingar är extremt kvinnohat som leder till fruktansvärda konsekvenser men jag vill också lyfta fram att verkligheten för många kvinnor inte är väldigt långt ifrån detta.

#Metoo visar med all önskvärd tydlighet hur utsatta flickor och kvinnor världen över är för mäns antaganden att våra kroppar är deras genom en rad handlingar så som verbala trakasserier och fysiskt våld.

Även i synen på kvinnor i prostitution kan vi se i vardagen hur män köper kvinnors kroppar utan att bry sig om kvinnans utsatthet för människohandel, våld och förtryck.

Även om vi uppfattar incelmännen som ett fåtal som är ett undantag, så kan de finnas och verka för att det finns en allmän attityd i samhället att våld och förtryck mot kvinnor inte är något akut vi måste lösa på en gång. För min fråga är hur vi annars kan låta våldet pågå år efter år utan att det blir ett ramaskri som leder till förändring?

Jämställdhet är inte fina ord i ett dokument eller en viljeinriktning, det är faktiska beslut som gör skillnad.

För att motverka utvecklingen behövs mer feminism, mer jämställdhet, mer rättvisa. Vi kvinnor måste få leva fullvärdiga liv, inte som bihang, inte för eller åt män, utan som enskilda individer med drömmar och egna viljor.

För att detta ska kunna uppnås måste:

– En akut nationell samling hållas där de politiska partierna tar den ojämställda situationen för kvinnor på allvar. Beslut bör fattas som påverkar kvinnors vardag och ger oss våra rättigheter till lika lön, lika mycket makt, rätt till lika hälso- och sjukvård och frihet från våld. Jämställdhet är inte fina ord i ett dokument eller en viljeinriktning, det är faktiska beslut som gör skillnad.

Kukkamariia Valtola Sjöberg

Feminist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel