Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Industriområde i Byrsta är fortfarande ingen bra idé

Det har snart gått två år sedan Kumla kommun backade på att idén om att anlägga industriområde på Byrstas bördiga jordbruksmark efter massiv kritik. Man vill fortfarande anlägga industrier i Byrsta trots allt.

Det gäller jordbruksmark och skog. Det skulle drabba skogsägarna och jordbrukarna hårt. Kommunen har inte mycket skog. Den borde bevaras för skogsbrukarnas verksamheter, rekreation samt för de arter som lever där. Det är miljömässigt bra med lokal skogsråvara för att korta transporter. Jordbruksmarken är Kumlas och kanske en av Sveriges bördigaste jordbruksmark.

Kommer boenden i närområdet kunna bo kvar eller kommer det strida mot lagar och regler för hur nära industrier och bostäder får vara? Om det skulle gå att bo kvar så kommer det förstöra den fina miljön som finns där idag som också är en av anledningarna till varför det är så trivsamt att bo där. Människorna i Byrsta har inte valt att bo där för att bli granne med ett industriområde.

Hur kommer det gå för de närliggande odlingsmarkerna? Kommer det finnas risk att de kan bli förorenad? Kumla är ju knappast självförsörjande på sin matproduktion och i hela Sverige ligger ju vår matförsörjning bara på omkring 50 procent, så vår matproduktion behövs ju verkligen.

Det finns andra platser för industriområden med bra läge för det. Exempelvis Kvarntorp.

Det finns flera fornlämningar i området vilket är ytterligare ett argument till att låta bli att sätta planen i verket

”Besvikna jordbruks-, skogsbruks- och fastighetsägare i Byrsta”

Kumla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel