Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga argument eller svar när Moderaterna vill privatisera all hemvård

Replik

Moderaterna, genom Emelie Jaxell (NA 201108), är mycket tydliga med vad de vill: all hemvård i Örebro kommun ska privatiseras och den kommunala utföraren, som drygt 1300 örebroare har valt, vilket motsvarar cirka 75 procent av alla med hemvårdsinsatser, ska sluta utföra hemvård. De omkring 600 som är anställda av kommunens hemvård måste söka sig en ny arbetsgivare. Den kommunala hemvårdsorganisationen skulle på ett oåterkalleligt sätt upphöra.

Jag vill inledningsvis slå fast att vi socialdemokrater aldrig kommer att acceptera det.

Det finns i Emelie Jaxells debattartikel inte ett enda argument på varför Moderaterna vill att det ska ske. Det finns inte heller svar på någon av mina frågor som jag väckt. Det är viktiga frågor och jag tror örebroarna delar min oro vad som skulle ske om Moderaterna kom till makten och genomförde sitt ogenomtänkta förslag.

... hur kan man prata om valfrihet, vilket Moderaterna åtminstone tidigare gjorde, när man rycker undan den aktör som allra flest örebroare önskar?

Hur ska man säkerställa att alla får hemvård dygnet runt året om, även de som bor på yttersta landsbygden? Hur ska man säkerställa att det finns hemvård om aktörer hävs eller går i konkurs? Hur ska man spara in en enda krona om all hemvård är utlagd på privata utförare som då har goda möjligheter att själva driva upp kostnaderna utan att kommunen kan sätta något emot? Hur ska man säkra arbetsmiljön?

Och hur kan man prata om valfrihet, vilket Moderaterna åtminstone tidigare gjorde, när man rycker undan den aktör som allra flest örebroare önskar?

Moderaterna i Örebro var på kommunfullmäktigesammanträdet i oktober, när de olika budgetalternativen debatterades, väldigt tydliga med att de kommer att driva denna fråga från nu och genomföra den om de kommer till makten efter valet 2022.

Därför är vi socialdemokrater lika tydliga – detta blir då en valfråga och vi är alternativet mot det.

Vill man ha kvar en utförare som har en hemvård som 91 procent är nöjda med och 75 procent av örebroarna väljer står man på Socialdemokraternas sida. Vill man hellre experimentera med örebroarnas välfärd är Moderaterna ett alternativ.

Det här kommer att vara en av valets viktigaste frågor.

John Johansson

Socialdemokraterna, kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel