Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga EU-bidrag ska betalas tillbaka

Hällefors kommun behöver inte betala tillbaka några EU-bidrag efter konkursen av Formens hus AB. Det har Tillväxtverket bestämt.

Annons

När bolaget Formens hus begärdes i konkurs avslutades också ett EU-projekt, Innovativt centrum för hållbar design, i förtid.

Projektet skulle pågå till 31 december 2010 men avslutades ett år i förtid. Men det var efter det oklart om detta kunde innebära krav på att en del beviljade EU-medel skulle behöva återbetalas om intentioner med projektet bedömdes inte ha uppfyllts.

Nu har kommunens begäran om att ändra kostnads- och finansieringsbudget i projektet bifallits. 996 897 kronor som skulle utbetalats i EU-stöd för projektåret 2010 betalas nu inte ut. Den summan var beviljad av Regionala fonden och ett ändringsbeslut krävdes för att kommunen hade begärt att projektet avslutades tidigare.

– Vi fick ut det vi var beviljade fram till och med 2009. Så vi är nöjda. Inga pengar ska återbetalas, kommenterar kommunchef Lena Sahrblom beslutet.

Begärde konkurs

Det var i mars 2010 som Formens hus AB begärdes i konkurs. Det konstaterades senare att bolaget hade tillgångar på 1 miljon kronor och skulder på 3,1 miljon kronor. Det saknades alltså 2,1 miljon kronor i konkursboet. De största fordringsägarna var Hällefors kommun och Swedbank.

Annons