Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga EU-bidrag ska betalas tillbaka

Hällefors kommun behöver inte betala tillbaka några EU-bidrag efter konkursen av Formens hus AB. Det har Tillväxtverket bestämt.

När bolaget Formens hus begärdes i konkurs avslutades också ett EU-projekt, Innovativt centrum för hållbar design, i förtid.

Projektet skulle pågå till 31 december 2010 men avslutades ett år i förtid. Men det var efter det oklart om detta kunde innebära krav på att en del beviljade EU-medel skulle behöva återbetalas om intentioner med projektet bedömdes inte ha uppfyllts.

Nu har kommunens begäran om att ändra kostnads- och finansieringsbudget i projektet bifallits. 996 897 kronor som skulle utbetalats i EU-stöd för projektåret 2010 betalas nu inte ut. Den summan var beviljad av Regionala fonden och ett ändringsbeslut krävdes för att kommunen hade begärt att projektet avslutades tidigare.

– Vi fick ut det vi var beviljade fram till och med 2009. Så vi är nöjda. Inga pengar ska återbetalas, kommenterar kommunchef Lena Sahrblom beslutet.

Begärde konkurs

Det var i mars 2010 som Formens hus AB begärdes i konkurs. Det konstaterades senare att bolaget hade tillgångar på 1 miljon kronor och skulder på 3,1 miljon kronor. Det saknades alltså 2,1 miljon kronor i konkursboet. De största fordringsägarna var Hällefors kommun och Swedbank.