Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga marginaler med 7000 kr i pension

7 000 kronor i månaden får jag i pension. Det tycker man att jag ska klara mig på. Jag trodde knappt mina öron första gången jag hörde det. Det här är alltså vad samhället tycker att jag är värd efter ett helt arbetsliv. Av en kvällstidning fick jag dessutom veta att jag ligger 4 000 under existensminimum. En pensionär uttalade detta och la till att ”det går inte att klara sig på mindre än 11 000 kronor i månaden”.

När jag protesterade hos Pensionsmyndigheten fick jag veta att det hade varit bättre om jag fortsatt som arbetslös istället för att starta enskild firma 2001, då hade jag haft en godtagbar pension i dag. 2001 hade jag gått arbetslös i två år och sökt massor av jobb. Men jag var 45 år fyllda då och ansågs för gammal att för att få ett jobb. Så jag startade till sist en enskild firma, på erfarenheter från ett tidigare jobb. På så vis hankade jag mig fram och behövde inte känna att jag låg samhället till last.

Mina kunder ville alltid pruta på mitt arvode, och eftersom jag var så glad att jag äntligen hade ett arbete så nöjde jag mig med små inkomster. Så jag hankade mig fram. Nu får jag snåla än mer, tänka två gånger innan jag köper något extra. Nej Sverige är inget rättvist land, i alla fall inte dess pensionssystem. Bara de som haft en anställning eller en god inkomst i sitt arbetsliv är värda en godtagbar pension. Har man haft en så låg inkomst att man inte kunnat privatspara till pension, då får man skylla sig själv Igår läste jag på Text-TV att regeringen beslutat att sänka skatten med 1, 5 procent för pensionerna nästa år. Inga problem för de som lever på existensminimum, katastrof för såna som mig. Varför ska man alltid slå mot de som svagaste i samhället?

Karl-Gustaf Mattsson

Kumla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel