Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingela brinner för skolfrågorna

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Till vardags är hon skolpsykolog och politiskt brinner Ingela Sohls för skolfrågorna. Hon valde Norapartiet (NP) för fokuset på Nora och för att hon blev väl mottagen i partiet. Detta är en del i NA:s intervjuserie med politikerintervjuer under temat ny på valsedeln.

Striberg. Ingela Sohls läste alla partiprogram och NP låg närmast med vad hon själv tyckte. Hon var med på ett möte och kände att det var helt rätt partival.

Hennes hjärtefråga är skolan.

– Det är jätteviktigt att barnen har det bra i skolan, särskilt för de som kanske har lite trasiga förhållanden hemma.

På fritiden jobbar Ingela gärna med händerna, renoverar huset, bygger, inreder, syr (”hellre än bra”) – och målar. För tillfället målar hon en sekretär i barnstorlek till sin dotter som är sex månader gammal.

Vilken landsbygdspolitik vill du driva?

– Jag älskar landsbygden, den är grunden till vårt välstånd. Därför ska det satsas på att göra det attraktivt att bo på landet. Bra barnomsorg nära hemmet och bra pendlingsmöjligheter till jobb. Kommunen ska använda mer lokala resurser och närproducerade varor. Då skapar vi ett uthålligt samhälle och värnar miljön.

Hur tycker du att Nora kommun ska förhålla sig till viltfrågan?

– Jag bor i ett område där det finns varg och känner till enskilda vargars framfart. Vargar ska få finnas, men att de ska vara i balans med naturen, och så verkar det inte vara idag. Beslutande i vargfrågan är länsstyrelsen, så kommunen ska bearbeta länsstyrelsen.

Lagen om valfrihet, LOV har debatterats flitigt i Noras kommunfullmäktige, var står du i den här frågan?

– Jag är för största möjliga valfrihet och tror att människor klarar av att välja och mår bra av att kunna påverka sin livssituation i så stor utsträckning som möjligt. Därför är jag också för LOV.

Hur kan man skapa fler jobb i Nora?

– Näringslivsklimatet behöver bli bättre så fler företag utökar och etablerar sig här. Kommunen bör prioritera Noras näringsliv, ge mer service, handla lokalt och söka upp företag. Med länspendel blir det smidigt att bo i Nora och arbetspendla.

Hur tycker du invandrings- och asylpolitiken skulle kunna bli bättre?

– Den politiken ligger på regeringsnivå, som kommunpolitiker i Nora finns därför mycket liten möjlighet att påverka. Det vi i Nora ska göra är att arbeta för att de som kommer hit känner sig välkomna och snabbt blir en del av det goda samhället.

Vad vill du göra när det kommer till skola, vård och omrsorg?

– Jag vill arbeta för att det ska finnas olika typer av pedagogisk omsorg i skolan och en mångfald av pedagogik att erbjuda. För att barn ska utvecklas till sin fulla potential krävs god fysisk och psykisk hälsa. I dag mår många unga dåligt och det kan hindra inlärningen. Därför anser jag att det bör satsas på elevhälsovård som tidigt kan upptäcka problem och med skolpersonal och föräldrar göra något åt dessa.

För att möta framtida behov inom äldrevården bör olika boendeformer byggas ut och att det bör finnas olika typer av omsorg för maximal valfrihet.