Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen 6-timmarsdag

Vänsterpartiets förslag att införa 6-timmars arbetsdag för kommunanställda är inte ekonomiskt försvarbar. Det konstateras i ett yttrande till motionen.

Annons

Med anledning av situationen på arbetsmarknaden, med hög arbetslöshet och högt arbetstryck för de som arbetar, har Vänsterpartiet väckt frågan om införandet av 6-timmars arbetsdag. Med början inom vården. Det skulle få fler i arbete samt mänskligare förhållanden på arbetsmarknaden anser Astrid Dahl, Lars Persson och Ulla Diedrichsen.

Kommunchef Tommy Larserö skriver i ett yttrande att förslaget ur ett personalpolitiskt perspektiv kan synas eftersträvansvärt. Ur ekonomisk synvinkel är situationen en annan eftersom kostnaden blir anmärkningsvärt mycket högre.

I utredningen har man utgått från att de anställda minskar sin arbetstid men bibehåller sin lön. Om samtliga 287 kommunanställda skulle omfattas av detta innebär det en kostnad på 25-30 miljoner kronor, inklusive personalomkostnader. För bara undersköterskor och vårdbiträden skulle kostnaden bli 9,9-11,7 miljoner kronor. Då är kostnader för obekväm arbetstid eller semesterersättning inte medräknat.

Eftersom förslaget skulle innebära så stora ökade kostnader för kommunen har Larserö svårt att se ett genomförande möjligt.

Annons