Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen andakt på fritidsgården

Annons

– Vi pratar inte tro och har inte andakter när gården är öppen. Då är det inte kyrkans verksamhet, säger fritidsledare Malin Kraftling. Lekebergskyrkan har öppen fritidsgård i källaren på fredagskvällar.

Emanuel Fahlström och Daniel Berggren ”hänger på låset”. Efter en stund kommer ledaren Sandra Österman med varor från affären. Pizza och dricka som blir gott att äta senare under kvällen. Grabbarna hjälper till att få in grejorna i frysen och kylen.

– Vi öppnade i höstas och ibland har vi filmkväll och sedan bestämmer vi från gång till gång vad vi skall göra. Många trivs med att bara vara här, säger Sandra Österman.

Hon har tidigare varit ledare för tonårsgruppen i Lekebergskyrkan och jobbar som trafiklärare i Örebro. Fast just nu är Sandra föräldraledig med Sixten som är drygt ett år.

15 till 20 besökare

Under en fredagskväll kan det komma mellan 15 och 20 besökare. Av dessa går en grupp på gymnasiet.

– De äldre sitter gärna i kaféet och ”hänger”. De har egna datorer och lyssnar på musik, berättar Sandra Österman.

Ungdomarna som kommer hit från högstadiet går i 6:an, 7:an eller 8:an. Just nu kommer inga från 9:an. Förra terminen gällde medlemsavgift.

Enkla regler styr

– Fast vi har inte den längre för den fyllde ingen funktion. Vi tänkte att de som kom hit ofta skulle gynnas men det är samma som kommer hit ändå, menar Sandra Österman.

Gensvaret från ungdomarna på gårdens verksamhet anser hon är positivt. Hon tycker att samarbetet med Lekebergskyrkan, som har två ledare, fungerar bra och funderar nu på att starta ett gårdsråd. Det är enkla regler som styr verksamheten.

– Hänsyn och respekt och vara rädda om varandra, säger Malin Kraftling från Lekebergskyrkan.

Hon tycker att det är en förmån att få jobba med ungdomarna och sitter gärna i förtroliga samtal när det behövs.

Daniel Berggren och Emanuel Fahlström gillar att göra samma saker när de kommer.

– Äta pizza, spela biljard, ha ”datten” i mörker och spela tv-spel, wii.

Annons