Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen anmärkningmot anmäld läkare

En läkare vid Lindesbergs lasarett frias av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Han hade anmälts dit av anhöriga till en man som avled under 2009 i samband med en vårdinsats.

Annons

Mannen var i 80-årsåldern och bodde på ett servicehem. När han fick svårigheter att svälja fick han en remiss till lasarettet för en undersökning.

Det var i samband med den som det uppstod problem. Ett försök att undersöka svalget med en kamera misslyckades då mannen blev orolig. Försöket fick avbrytas och istället tillfördes kontrastvätska för en röntgen. Vätskan hamnade dock i lungorna och fick sugas upp igen.

Efter undersökningen fick mannen hjärtstillestånd och avled senare. De anhöriga anser att undersökningen bidragit till hans död.

Ansvarsnämnden har tittat på anmälan. Den konstaterar att obduktionen visar att 80-åringen var allvarligt sjuk redan innan undersökningen. Nämnden skriver också att de åtgärder som vidtogs på lasarettet var rimliga med hänsyn till besvärens art och att inget tyder på att det begåtts något fel.

Nämndens beslut blir därför att inte ge läkaren någon erinran eller anmärkning.

Annons