Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen frihet att omtolka Bibeln efter eget önskemål

Svar

Visst är det så att Bibeln ”menar vad den säger” som David Fager hävdar (NA den 30 augusti). Men den ger oss inte frihet att omtolka efter egna önskemål och utifrån lösryckta texter. David Fager citerar Kol. 2:16,17 och hävdar att man där finner stöd för att sabbaten inte längre gäller. Han förbiser det faktum att detta gäller alla de högtidssabbater som ingick i det judiska kyrkoåret och som utgjorde en förebild på det frälsningsverk, som fullbordades av Jesus, då han kom och gav sitt liv som vår Frälsare.

Veckosabbaten, som instiftades av Gud redan i Skapelsen, fanns både före syndafallet och långt innan den mosaiska ceremoniella lagen gavs till Moses och judafolket. Sabbatsfirandet finns inskrivet i de tio budorden (2 Mos. 20:8-11), som inristades i sten med Guds eget finger (2 Mos. 31:18) och gäller så länge himmel och jord består (Matt. 5:18,19).

Sabbatsbudet ingår således i den heliga Guds-lag, som gäller för alla människor (Pred. 12:13) och påminner oss om vår Skapare och hans verk både i begynnelsen och i befrielsen från syndens slaveri, då vi tar emot Jesus som Frälsare på liknande sätt som Israeliterna befriades från slaveriet i Egypten (Hebr. 4:1-4,9-11).

Med detta som bakgrund förstår vi utmaningen: ”Här behövs uthållighet hos de heliga, hos dem som bevarar Guds bud och tron på Jesus.” – Upp. 14:12 Det är farligt att förkasta den speciella välsignelse, som Gud ”bakat in” i ett vederkvickande, av Gud välsignat sabbatsfirande.

Jerker Sjölander

Delsbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel