Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ingen hotbild motNerikes Allehanda"

Någon hotbild mot NA efter gripandena i dag finns inte, enligt polisen.
– Det är den informationen jag fått, säger NA:s chefredaktör Ulf Johansson.

Polisen kontaktade Ulf Johansson direkt efter att det blev känt att fem personer gripits i Danmark som misstänkta för förberedelse till terrorangrepp mot Jyllandsposten och mot Politikens redaktion i Köpenhamn.

– Polisen har kollat upp att det inte finns någon hotbild, så för NA:s del tycker jag det känns bra efter att ha fått den informationen, säger Ulf Johansson.

Lars Vilks teckning

Det var för drygt tre år sedan som NA på ledarsidan publicerade Lars Vilks teckning av en rondellhund som liknade Muhammed. Kort därefter demonstrerade lokala muslimska grupper utanför tidningens redaktion. I den muslimska världen växte också protesterna, och Egypten, Pakistan samt Iran gjorde formella protester till den svenska regeringen. Ett dödshot utfärdades mot konstnären Lars Vilks och NA:s Ulf Johansson.

Ulf Johansson tycker att det som nu skett i Danmark är oroväckande.

– Det känns obehagligt, och det här verkar ha varit en väldigt väl planerad aktion. Och den danske justitieministern Lars Barfoed har uttryckt att terrorplanerna är de hittills allvarligaste, säger Ulf Johansson.

Informerade NA-personal

I eftermiddags informerade Ulf Johansson NA-personal på Strandgatan i Örebro.

– Som läget är just nu finns inte skäl att utöka vårt skydd i NA-huset. Vi har redan i dag ett skalskydd med en rad olika åtgärder.

Ulf Johansson har kontinuerlig kontakt med polisen i Örebro, som i sin tur får uppgifter från säkerhetspolisen i Stockholm.