Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen jul utan en konsert med Örebro kammarkör

I helgen är det dags för Örebro Kammarkörs traditionsenliga julkonsert i Nikolaikyrkan.
– Om jag inte får sjunga i de här konserterna känns det som att det inte blir någon jul, säger Anna Jauring, mångårig körmedlem.

Örebro Kammarkörs julkonserter i Nikolaikyrkan är minst sagt en tradition med anrik historia. Dirigent Fred Sjöberg är själv något osäker på när man började med konserterna, men tror att det var i slutet av 70-talet.

– Under många år var vi ganska ensamma här i stan med att göra julkonserter. Men under de senaste åren fullkomligt sprutar det ut julkonserter, vilket är en underbar kulturutveckling. Men vi håller fortfarande ställningarna. Det är många som säger att våra konserter är ett måste, berättar han.

Det är en känsla som även delas hos många av koristerna. Sopranen Anna Jauring, som även är ordförande i kören, berättar att om hon inte skulle få sjunga i julkonserterna skulle det inte bli någon riktig jul för hennes del.

– Julmusiken är så förknippad med att få sjunga. För mig har den varit oerhört viktig ända sedan barnsben. De här konserterna är verkligen ren lycka.

Totalt ges tre konserter. En på lördag och två på söndag. I år har man även valt att stötta Musikhjälpen genom att auktionera ut två meter kyrkbänk under varje konsert, så att den som vinner är garanterad att få några av de bästa platserna.

– Det brukar bli lite huggsexa om platserna längst fram. Eftersom Musikhjälpen är ett så behjärtansvärt evenemang tyckte vi att det här var ett bra sätt att kunna bidra, säger Fred Sjöberg.

Anna Lauring berättar att ungefär 40 procent av konserten förnyas varje år. Dels för att publiken ska få uppleva något nytt, och dels för att kören ska få ta sig an nya utmaningar. I år består det nytillagda materialet bland annat av 1500-talsmusik i form av Giovanni Gabrielis ”Jubilate deo” och nyskriven musik av den svenske tonsättaren Fredrik Sixten. De ska även framföra ”Music for airports” av Brian Eno, en tonsättare som artisten Björk hämtat mycket inspiration från.

– Det är våra damer som ska framföra den. Och det tror jag inte någonsin gjorts innan, att en damkör framför stycket. Det är otroligt suggestiv musik som verkligen flyger omkring, säger Fred Sjöberg.

Vad är era förväntningar på helgens konserter?

– Det ska bli jätteroligt att få presentera de nya styckena. Jag hoppas att vi kan ge en fin början på människors julhelg, säger Anna Lauring.

– Jag hoppas att vi får tre fulla hus. Det jag ser mest fram emot är när publiken brister ut i sång tillsammans med kören. Det är otroligt läckert och ger en enighet som alltid ger mig ståpäls. Nu hoppas jag bara att alla korister håller sig friska, för det är nästan omöjligt att framföra repertoaren om man har ont i halsen, säger Fred Sjöberg.