Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen ökning av rovdjursangreppen

Antalet rovdjursangrepp på tamdjur och hundar i länet 2009 var i stort sett oförändrat jämfört med föregående år.

Enligt Länsstyrelsens statistik över viltskador dödades eller skadades totalt sju får och fyra hundar av fridlysta rovdjur i Örebro län under 2009. Det är siffror som ligger på ungefär samma nivå som tidigare års, säger rovdjurshandläggare Per Wedholm.

Enligt Länsstyrelsens egna statistik var var det två hundar i Örebro län som dödades av rovdjur förra året, medan ytterligare två hundar som skadades.

Fem får dödades av rovdjur och ytterligare ett får skadades.

Förstörda bikupor

I statistiken ingår också sex bikupor som skadats av björn.

Varg är den helt dominerande orsaken till de skador som staten betalar ut ersättning för när det gällr rovdjursattacker på hundar och andra tamdjur, skriver TT.

Förra året var vargens andel 71 procent av de medel staten ställde till förfogande, medan 24 procent täckte skador som orsakats av björn och fem procent gällde skador från lo, visar statistik som Viltskadecenter tagit fram.

Den här fördelningen kan delvis stämma än även på Örebro län.

Fem redovisade angrepp i länet gjordes av varg, två av lodjur och tre av björn, av vilka dock två gäller förstörda bikupor.

Så här fördelade sig rovdjursangreppen över länet:

I februari dödades en hund av lo i Saxhyttan, Grythyttan.

I april skadades en hund lindrigt av en björn i Svartå och en hund skadades av varg i Finnerödja.

Det var i juli som samtliga bikupor i länsstatistiken förstördes av björn i Nora.

I juli dödades ett får av varg i Gusselby.

I augusti blev tre får dödade och ett skadat av varg i Rockhammar. Ett får dödades av lodjur i Torphyttan, Lindesberg.

I början av december slutligen dödades en hund av varg i Åtorp.

Varierande ersättning

När det gäller den ersättning som betalats ut till tamdjursägare så varierar den. För en rovdjursdödad jakthund ersattes ägaren med 20 000 kronor, medan en annan hundägare begärde och fick 6 000 kronor. I de fall som hundar skadats av rovdjur har ägarna fått ersättning för veterinärkostnader.