Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen torvbrytning på Skymossen

Skymossen är räddad. Neova AB avbryter sitt arbete med att försöka få tillstånd att bryta torv i Hallsberg.– Jag känner en stor tacksamhet, säger Lennart Ståhl som har mossen inpå knuten där han bor.

Med lätta steg går Lennart Ståhl ut på Skymossen. Han kisar mot solen och lyssnar till vårfåglarnas glada kvitter.

– När Doxryd ringde oss och lämnade beskedet vågade jag knappt tro att det var sant. Vi har ju levt med rädslan i nästan ett halvår, för att allt det här fina skulle förstöras, säger han.

Lennart Ståhl vänder bort ansiktet och torkar med handen över kinderna. Lättad, jublande glad och rörd. Känslorna svämmar över.

– Företaget måste ha känt av det enorma motståndet, kommunen sa ju också nej. orvbrytningen berörde ju alla människor i Hallsberg, Kumla och Askersund eftersom Tisarens vatten riskerade att förorenas, säger han.

Inget ont som inte har något gott med sig, menar Lennart Ståhl. ”Bökandet” med Skymossen har uppdagat mycket annat som myndigheterna har tagit tag i.

Bland annat har kommunerna i Sydnärke startat ett projekt för att värna Tisarens vatten, och gammal ammunition ska bärgas från sjöns botten. Gamla diken i Skymossen ska ses över för att minska utsläpp.

Stefan Östlund är prospekteringschef vid Neova AB. Han bekräftar att företaget har avbrutet ansökningsprocessen helt för Skymossen, de kommer inte att lämna någon ansökan till länsstyrelsen överhuvudtaget. Han förklarar:

Naturvärden avgjorde

– När man väljer ut ett objekt utgår man från de kända naturvärden som finns. När den beställda detaljerade naturvärdesinventeringen visar på betydligt högre naturvärden så ska vi inte gå vidare.

Granskningen av Skymossen visade på sällsynta arter och natur och växtlighet som var speciell, menar han.

Opinionen har varit starkt emot en brytning i Skymossen. Hur såg ni på det?

– Så är det i princip alltid, även om den var väldigt kraftig just här. Annars spelar inte den biten så stor roll. Det var naturvärdena som ändrade bolagets syn på området som lämpligt för torvbruk, säger Östlund.

Barbro Isaksson

019-15 54 12

[email protected]