Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen upphandling av nya ridskolan

Avtalet om den nya ridskolan föregicks inte av någon kommunal upphandling, trots att avtalet är värt drygt 1,8 miljoner kronor.

Annons

Närmare en halv miljon kronor under 2010, och sedan ytterligare 1,3 miljoner fram till sommaren 2013. Det är vad avtalet mellan Kumla kommun och Sickelsta ryttarcenter är värt. Den summan är avsevärt mycket högre än vad Kumla kommuns regler tillåter att man träffar avtal om när man upphandlar utan att ta in anbud, se separat faktaruta.

– I ett upphandlingsförfarande är det kommunen som är drivande. I det här fallet fick kommunen ett erbjudande med villkor som bedömdes vara bra, säger Thage Arvidsson, näringslivsdirektör på Kumla kommun.

Därmed åsidosätts reglerna om offentlig upphandling, enligt Thage Arvidsson. Han är den som varit med och utformat det aktuella avtalet med Sickelsta ryttarcenter, som politikerna sedan godkänt.

Någon sådan regel, som Arvidsson hänvisar till, finns inte enligt Magnus Sylwan, jurist på Sveriges kommuner och landsting.

– Det är nog inte ovanligt att kommuner antar erbjudanden man får, säger Sylwan.

Han tillägger att det dock inte sätter lagen om offentlig upphandling ur spel.

– Det är värdet på tjänsten eller varan som är avgörande om man kan träffa avtal utan föregående upphandling, säger Magnus Sylwan.

Arvidsson säger att ansvaret ligger på politikerna eftersom det är de som godkänt avtalet. Han säger att Kumla givetvis ska följa upphandlingsregler, men att det ofta sker ett samspel och att det borde finnas ett sådant utrymme i affärsverksamhet.

– Som det förhöll sig nu så ansåg politikerna att det här var rimligt eftersom man ville komma igång snabbt.

Innevarande år får Sickelsta ryttarcenter 494 000 från kommunen.

Ersättningen är till för att kostnaden för en ridlektionen inte ska överstiga 125 kronor.

Totalt sett ligger snittkostnaden för kommunen på 400 000 kronor per år, vilket bedöms stå i paritet med de 300 000 kronor Kumla ridklubb tidigare erhöll för att anställa en ridlärare.

Enligt Thage Arvidsson var en viktig faktor för att avtalet kom till att det var tidsbegränsat och gäller en kortare tid.

Men är inte ett avtal på tre år ganska långt?

– Nej, jag tycker inte det. Om man ska projektera och bygga en ny ridskola så är ett avtal på tre år absolut inte för långt.

Huvudspåret för kommunen och kommunal Kumla Fastigheter är fortfarande att bygga en ny ridanläggning och träffa avtal med en privat entreprenör som kan driva verksamheten. Hittills har inte det sökandet krönts med framgång.

Ridskoleverksamheten på Sickelsta ryttarcenter drog i gång den 6 september, men det formella beslutet om avtalet mellan kommunen och företaget togs på kommunstyrelsen 8 september och föranledde inga diskussioner.