Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inger låter kameler beta på farfars 1700-talsgård

Inger Haglund och Per-Ola Magnusson har alltid tyckt mycket om djur och särskilt kameler. Sedan sex år tillbaka har de kameler på gården i Viker.

– Vi har varit intresserade av kameler i många år. Vi fastnade alltid framför kamelerna i djurparker, ställde frågor om dem och läste mycket. De är väldigt snälla, sociala och nyfikna djur, berättar Per-Ola Magnusson.

Familjen, som också består av sonen Pelle, två hundar, tre katter och hönan Agda, bor på landet i Inger Haglunds farfars 1700-talsgård i Gammelviker, och där ville de ha djur som kunde hjälpa till att hålla markerna öppna. Det fick bli kameler.

– De var svåra att få tag på, men till slut hittade vi två ettåringar som vi fick köpa från Eslöv, berättar Inger Haglund.

Kamelerna Anna och Kalle var väldigt skygga i början och familjen fick hjälp från Kolmården för att rida in dem. För tre och ett halvt år sedan fick Anna och Kalle sonen Karlsson.

– När vi ville börja rida på dem igen efter att Karlsson fötts så fick vi inte riktigt samma kontakt med dem längre. Vi kände att vi behövde hjälp och till slut hittade vi Ali, säger Inger Haglund.

Ali Abdullahi Hassan är uppvuxen i Somalia, där pappan hade 170 dromedarer. Han fick snabbt pli på kamelerna i Viker. I dag arbetar han både med karavanturer, där han binder ihop djuren och låter besökarna rida, och med att laga den somaliska buffé som ofta dukas upp för gårdens gäster.

– Från början hade vi inte en tanke på att kamelerna skulle bli något besöksmål, men i dag tar vi emot grupper som får rida och klappa kameler här ett par gånger i månaden, säger Inger Haglund.