Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget bevattningsförbud – men kommunen uppmanar till sparsamhet med vattnet: ”Avråder att vattna fotbollsplaner”

 
Extrema torkan 2018
Visa alla artiklar

I nuläget är något bevattningsförbud inte aktuellt i Örebro kommun. Däremot uppmanar kommunen till försiktighet med vattenförbrukningen.

Kommunen bevakar vattennivåerna och beskriver läget i sjöarna som fyller på Svartån som stabilt, även om nivåerna sjunkit.

”Förra året kompletterade vi mätare i de tre sjöar som fyller på Svartån, så att vi kan följa läget i realtid här från Örebro. Vi ser att läget fortfarande är stabilt, även om det torra vädret förstås medför sjunkande nivåer”, säger Eva Jonsson, Tillförordnad förvaltningschef på Tekniska förvaltningen, Örebro kommun, i ett pressmeddelande.

Uppmaningen om sparsamhet gäller särskilt för kommunens ytterområden: Kilsmo, Breven, Anstorp, Flåten, Närkes Kil och Glanshammar. I nuläget är något bevattningsförbud inte aktuellt men det kan komma att ändras i de nämnda ytterområdena om värmen fortsätter.

Från kommunens sida uppger man att det arbetas med att sänka vattenförbrukningen. Parker och planteringar vattnas med vatten direkt från Svartån.

”Det började vi med under förra året, och det visar sig att växter också mår bättre av det näringsrika vattnet istället för det renat dricksvatten”, säger Eva Jonsson.

De föreningar i kommunen som sköter fotbollsplaner har fått meddelanden där man avråder från att vattna fotbollsplanerna i så stor utsträckning det är möjligt.

För privatpersoner vars brunn sinat finns det möjlighet att köpa vatten vid tre betalstationer som finns på Aspholmen, Norr och Vivalla.