Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget för den som vill ha maffig lunch

Nu i januari borde det vara fullt på Green fellow – för mat som känns nyttigare är nog svårare att hitta här i stan.

Green fellow är den lilla salladsrestaurangen som ligger på Järntorget, alldeles i hörnet Järntorgsgatan/Klostergatan. När den öppnade för ett par år sedan var menyn tämligen sträng, där fanns ingenting med kolhydrater – men däremot erbjöd salladerna rikligt med goda proteiner.

Sedan något halvår har den lilla lunchrestaurangen bytt ägare, och utseende. Det är väldigt fint där inne. Några få bord bara, höga fina fönster och varmt och luftigt på samma gång. Det känns lite lyxigt på ett avslappnat sätt.

Men när stilen är så minimalistisk, krävs också en mycket genomgående hög standard, annars blir skönhetsfläckarna alltför framträdande. Och där missar Green fellow med en gång.

Det finns bara dryga tiotalet sallader att välja mellan, men ett par av dem är slut och har varit det ett tag. Vi förstår att det kan vara svårt att få tag på färska blåbär så här på vintern, men dessutom är salladen med fikon och chèvre slut, precis som rostbiffen. När dessutom den stora disken vid kassan gapar tom, så ser det lite trist ut, snålt i stället för sparsmakat.

Bemötandet är bra. Vi är inte många gäster och personalen är trevlig. Det råder ett lugn där inne som jag får för mig kommer från den fräscha, till synes rena, maten. Vi väljer olika sallader. Nu för tiden finns det sallad med pasta och den hungrigaste väljer en sån, med fetaost, grillad kyckling, grönsaker och rikligt med oliver. Vinägrettdressingen kommer i en egen liten skål och det ser mycket aptitligt ut.

Det smakar bra också, men blir lite tuggigt. Eller som vi konstaterar runt salladen med kalkon, rödbetor och chèvre – det är goda smaker men de blandar sig liksom inte i munnen. Det krävs lite extra salt och peppar från bordskvarnarna. Samtidigt finns där inget att anmärka på. Råvarorna är fräscha, till och med gurkan är god fast det är en svår tid på året för den som vill ha god gurka. Och den duktiga skivan chèvre har fått en generös klick med honung för att förstärka den sötsalta ostsmaken.

Efter maten får vi kaffe i små fina udda koppar, förmodligen är det loppisfynd. Och inte nog med att det är trevligt med de olika kopparna, kaffet är mycket gott också, och vi tar om flera gånger. Och nyttigheten till trots, så får vi var sin rejäl chokladbit till.

Det är svårt att mäta Green fellow med en vanlig lunchpatrullsmåttstock. Ska man gå dit, ska man vara på jakt efter det som serveras där: fräsch och nyttig mat.

Med julhelgernas frosseri i tanken och magen är det ett perfekt ställe, men vill man ha en maffigare lunch ska man definitivt gå någon annanstans.

Betyg

Totalpoäng: 11

Green fellow, Järntorgsgatan

Service: 2

Personalen är trevlig och vi får det vi har beställt. Men det som drar ner betyget är att så mycket är slut, det ger ett trist intryck och känns lite slarvigt. Dessutom är det inte slut bara en dag, utan fortsätter likadant.

Meny: 2

Är man sugen på en nyttig sallad, finns det bra grejer att välja mellan – men däremot finns verkligen ingenting annat där än just sallad. Det är bra efter julfrosserierna, trist när det är kallt och ruggigt ute.

Smak: 3

Det smakar bra, och det går att skräddarsy sin egen sallad så den blir både god och nyttig. Men kanske är det så nyttigt att smakerna aldrig lyfter från fräscht till läckert.

Extra: 4

Ett mysigt inrett litet ställe, där gott kaffe i fina, udda koppar avslutar måltiden på ett bra sätt. Dessutom är det en extra bonus att känna sig supernyttig efter en lunch i januari.