Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget krogtorg - kommunen missade regel

De senaste åren har Järntorget byggts om för 25,7 miljoner kronor för att bli en mötesplats. Men en regel kring alkoholtillstånd gör att restaurangerna lyser med sin frånvaro.

Sedan kommunen byggde bort parkeringen på Järntorget har målet varit att skapa en mötesplats för människor.

Uteserveringar var, och är, en del av den planen. I ett kommunalt program från 2009 står att Järntorget ska ha Lilla torg i Malmö som förebild och att torget ska integrera med de intillliggande restaurangerna för att skapa ett krogtorg.

Men enligt rådande regler, lagar och lagtolkningar så är en uteservering på torget inte intressant för de flesta krögare runt Järntorget. För om en restaurangs uteservering ligger på andra sidan en bilväg får den inte servera öl och vin.

–  Visst jag kan servera kaffe och bulle men det är inte lönsamt, säger Havanas ägare Zeki Cicek som NA berättade om i går.

Fredrik Persson (MP) var ordförande i programnämnden för samhällsbyggnad när arbetet med Järntorget påbörjades 2009.

Tänkte ni på denna regel när ni byggde om torget?

–  Nej, det diskuterades inte vad jag vet, säger Persson.

Efter valet 2010 är det Björn Sundin (S) som är ordförande i den nämnden. Han tycker att den tidigare majoriteten stressade igenom beslutet.

–  De skickade aldrig frågan på remiss till tillståndsutskottet som handlägger detta. De hade helt enkelt för bråttom, säger Björn Sundin.

Persson kontrar med att påpeka att inga partier invände mot de remisser som faktiskt skickades ut.

–  Och jag utgår från att kommunens förvaltning har full koll på vilka lagar och regler som gäller, säger han.

Vad ska då hända med Järntorget? Den sittande majoriteten driver nu frågan om en paviljong med ett permanent kök och alkoholtillstånd på Järntorget. Sundin tänker sig en foodcourt-lösning där bara en krögare har alkoholtillstånd och de andra restaurangerna levererar mat. Det finns kritik mot att kommunen är drivande i denna fråga.

– Alternativet är att det inte blir något alls. Ingen annan än kommunen får bygga på torget, säger han.

Men måste det finnas alkohol på alla torg?

–  Nej, det måste det inte men då kan vi glömma uteserveringarna. Det blir inte många restauranger på kvällstid om alkoholservering inte är möjligt, säger Björn Sundin och fortsätter:

–  Det här kan man ha åsikter om men när vi planerar torgen bör vi utgå från verkligheten, vad vi väljer när vi går ut och äter.

Fredrik Persson håller inte med. Han tror att torghandel, skridskobana på vintern och på sikt bad i Svartån på sommaren kan få liv på Järntorget.

–  Vi kanske får fundera på om våra torg har olika ändamål, säger Persson.

Ombyggnationen av Järntorget och Storgatan ned mot ån har kostat 25,7 miljoner kronor, enligt siffror som kommunens ekonomikontor tagit fram åt NA.

Den ursprungliga budgeten 2009 var på 14 miljoner. Sedan dess har flera projekt lagts till eller gjorts om.

Allt som allt ligger notan nu på 2,2 miljoner över den totala budgeten på 23,5 miljoner kronor.

Järntorget

Under sommaren 2009 presenterades förslag på ett Järntorg utan bilparkering. En yta i mitten av torget skulle fungera som skridskobana på vintern och servering på sommaren.

Bygget påbörjas under våren 2010 och i augusti 2010 byggdes en provisorisk scen ner mot Svartån då kungen var på besök. Publiken stod på ”nya” Järntorget.

I oktober 2010 grävdes en tank ned då ytan i mitten skulle fungera som fontän i  stället för servering.

2012 presenterade den nya majoriteten sitt förslag för torget. Mer öppna ytor, plats för serveringar och boulebana ingick. Målet var att bygga en restaurang-paviljong till sommaren 2013 men än i dag finns inget beslut att bygga den.

Källa: NA:s arkiv