Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget lussefirande - för barnens bästa

På några förskolor i Kumla blir det inget vanligt luciafirande om en månad. Det har väckt protester bland föräldrarna.

I början av veckan kom brevet från förskolepersonalen som i lite vaga ordalag beskrev att man hade för avsikt att ändra på jultraditionerna i år eftersom förskolan ska vara kostnadsfri, och brandsäkerheten måste följas.

På en direkt fråga vid föräldramötet i onsdags framgick det att det inte skulle bli något luciafirande med fikastund och uppklädda barn som sjöng för föräldrarna.

– Jag kan förstå att alla inte har råd att köpa lucialinnen eller tomtekläder, säger en förälder som hört av sig till NA.

Men när det föreslogs att barnen bara kunde vara ”sig själva” och sjunga för föräldrarna i vanliga kläder, bara iförda lite glitter eller en tomteluva så dök fler argument upp.

– Då hette det att det var jobbigt för barnen att uppträda för föräldrarna och att många tyckte det var otäckt, inte minst eftersom det var mörkt.

Summa summarum: Luciafirandet som det sett ut hittills var inte för barnens bästa utan för föräldrarnas skull. Luciafirande är inte heller något som lyfts i läroplanen för förskolan.

Enligt förskolechefen handlar det om att på den aktuella förskolan resonerat om barnperspektivet - att lyssna in hur barnen reagerar på att göra ett luciaframträdande.

–  Har man en barngrupp som gillar att sjunga då agerar man efter det, men om det mest är personalen som sjunger och barnen är ledsna får man kanske lägga upp det på annat sätt.

Hon poängterar att det inte handlar om att ta bort själva luciafirandet.

Åsa Käll som är verksamhetschef för förskolorna i Kumla säger att hon i sak inte ser något konstigt med det ändrade upplägget.

– Men det här är inget beslut som gäller hela kommunen. Det var pedagogerna själva som ville pröva en annan sorts luciafirande. Det är inget ovanligt i sig, säger Käll och hänvisar till förskolor i andra kommuner.

Nu senast har en förskola i Örnsköldsvik uppmärksammats i rikspressen för samma beslut som i Kumla.

Enligt Åsa Käll tycks det inte ha blivit några reaktioner på nyordningen just under själva föräldrarmötet.

Den mamma som tog kontakt med NA uppger dock att frågan nu diskuteras livligt bland föräldrarna. Och handlar det om pedagogik så skickar hon med följande:

– Jag kan tycka att det snarare är bra ur pedagogisk synvinkel att barnen får pröva att stå inför folk.

Men mer än något handlar det säkert om en önskan att hålla fast vid en mysig tradition - som även kan innehålla stressmoment, sångvägran och jakt på lusselinnen med röda prislappar.