Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget ovanligt med bakslag

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Sommar redan på våren. Vi är nog många som upplevde hur behagligt det var med sommartemperatur på dryga 20 grader under andra halvan av april. Sydöstra Götaland hade en försmak av 20 grader redan den 11 april.

Under dagarna 23 till 25 april fick vi varmt i hela landet med temperaturer över det normala och i stora delar mycket över. Från den 16 april steg temperaturen successivt och nådde sin kulmen den 23 till den 25 april.

I söder var det varmt till den 27 april och i Skåne fram till dagen före sista april. Vädret återgick sedan till vinterlikt med kall instabil luft som strömmade in norrifrån över landet och gav snöinslag även ner över södra Sverige. Det gamla talesättet att nordan är kall varifrån den än kommer stämmer bra fast nordan kan väl bara komma norrifrån.

Då det är kallt i haven vid denna årstid så kan man inte heller räkna med så höga temperaturer i havsbandet och man får finna sig i att sjöbrisen hjälper till att hålla den nere.

Det är inte ovanligt att vi får en sommarvecka tidigt på våren för att sedan uppleva att vi fortfarande har en bit kvar till sommaren.

Men vindarna vänder redan i veckan och till helgen strömmar varmare luft söderifrån in över hela landet och vi kommer upp i 20 grader igen över södra och mellersta Sverige.