Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget slår känslan av att spela live

Annons

Det finns nästan inget som slår känslan att stå på en scen och spela inför publik. Jag har varit där. Och jag saknar det. Det är svårt att ersätta den där berusande känslan av nervositet när adrenalinet rusar till, musikens puls pumpar i blodet och publiken tänder till. Att skriva en recension om konserten är liksom inte samma grej.

Det är viktigt att det finns tillfällen och scener för musiker att spela på, inte minst för att unga och lovande artister ska kunna utvecklas i mötet med sin publik. I dagens läge har dessutom intäkterna från skivförsäljning minskat drastiskt till följd av fildelning och streamingtjänster som Spotify så att även välkända och etablerade artister måste göra betydligt fler livespelningar än förr för att få ihop till hyran.

Därför är Live at heart med sina 300 konserter på 20 scener ett så berömvärt evenemang. 1 000 artister och grupper ville vara med. 200 får chansen att möta sin publik. Några kanske till och med blir upptäckta av någon från musikbranschen som vill skriva kontrakt.

Som musiker spelade jag bara andras musik. Jag kan bara föreställa mig hur det är att blotta sitt innersta genom att framföra sina egna kompositioner – och i bästa fall få uppskattning från en extatisk publik. Kanske skriva en text som förändrar en människas liv, eller i alla fall får någon se saker och ting på ett nytt sätt. Det måste förhöja den berusande känslan i kvadrat.

Sedan är det naturligtvis en stenhård bransch som kräver ett enormt engagemang och envishet för att lyckas. Det innebär en ständig jakt på spelningar och kontakter för att göra sig ett namn. Titta bara på fenomenet Idol som flimrar på en tv nära dig. Varje vår gör TV4-programmet sin landsomfattande turné där de dammsuger Sverige i jakt på morgondagens stjärnor.

Jag slås av desperationen som lyser i de unga sökandes ögon när juryn meddelar sin dom till dem som inte går vidare, att de inte kan sjunga och att de kan glömma en musikkarriär. Många kan inte kan ta in informationen. De har ju drömt om att bli artist hela livet. Musiken är deras allt.

Men det räcker inte. Utan ”talang, rätt utseende och det där lilla extra har man ingen chans”, som jurymedlemmen Laila Bagge uttryckte det.

Så ge er ut i Live at heart-vimlet i veckan och låt er ryckas med av musiken – och alla artistdrömmar som fortfarande lever.