Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Initiativtagare hoppar av Invisible Children-kampanj

Hajan Jabar bjöd in till ett evenemang i Örebro för att göra gerillaledaren Joseph Kony känd. Men efter kritik mot organisationen som står bakom hoppar hon av.
– Jag var för snabb med det här, säger hon.

Annons

NA skrev i går om filmen Kony 2012 som handlar om gerillaledaren Joseph Kony från Uganda. Filmen är gjord av organisationen Invisible Children. Kony håller sig gömd, antagligen i något av länderna norr om Uganda, och tanken med filmen är att det ska bli lättare att gripa honom om han blir världskänd.

Kony är ledare för den kristna paramilitära gruppen Herrens motståndsarmé. Han ser sig själv som talesman för gud och vill upprätta en regering som baseras på bibeln och de tio budorden.

Herrens motståndsarmé misstänks för omfattande brott mot mänskligheten och Joseph Kony har åtalats i Internationella brottsmålsdomstolen i sin frånvaro.

Raderar evenemangHajan Jabar, 17 år, bjöd in till en massaffischering i Örebro på Facebook, och i går hade drygt 1 700 personer anmält sitt deltagande. Men nu har hon beslutat sig för att ta bort evenemanget från Facebook.

– Det finns för mycket kritik mot Invisible Children för att det här ska kännas bra. Jag har varit vaken halva natten och läst på hemsidor. Jag ville bara väcka människor, säger hon.

Organisationen har bland annat kritiserats för att den stödjer Ugandas nuvarande regim som även den anklagats för otaliga övergrepp.

Andra organisationerFör den som ändå vill hjälpa finns andra organisationer i området.

– Vi jobbar väldigt mycket kring frågan om barnsoldater. Vi avväpnar dem och försöker återförena dem med sina föräldrar, säger Petra Hallebrant, informationschef på Unicef Sverige.

I dag räknar man med att ungefär 300 000 barn är inblandade i väpnade konflikter världen över. Joseph Kony misstänks ha kidnappat 30 000 barn under de 26 år som Herrens motståndsarmé funnits. För att undvika att barn ska återvända hem händer det att de tvingas döda sina föräldrar och syskon innan de förs bort.

Andra organisationer som jobbar i området är bland annat Plan, SOS barnbyar, Läkare utan gränser och Amnesty. Den sistnämnda kämpar just nu för att stoppa ett lagförslag om att kriminalisera homosexuella i Uganda.