Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målvaktstränaren räddar Lillån

Lillån vann ödesmatchen mot Hässelby med klara 7–3 (3–0, 1–0, 3–3). Nu lämnar laget jumboplatsen efter den andra raka segern.
– Jag är helt övertygad om att vi kommer att hänga kvar, säger comebackande målvakten Niclas Frisk.

Annons
Lillån leder med blott en poäng inför lördagens avslutande superderby mot Örebro.

Nånting har hänt med Lillån. Efter att ha läckt som ett såll under säsongen (105 insläppta) har laget från norr helt plötsligt täppt till bakåt. I den förra matchen mot Finspång släppte Lillån inte in ett enda mål. Och mot Hässelby i går blev det bara tre mål i baken.

Enligt spelarna finns det främst två orsaker till förvandlingen: Nygamla tränaren Mikael Ahlén – och målvakten Niclas Frisk.

– Frisk sprider ett lugn bland spelarna ute plan, säger lagkaptenen Henrik Johansson,

– Han blir en trygghet bakåt och det gör det lättare för backarna, menar försvararen Christian Martinsson.

Huvudpersonen själv är ödmjuk.

– Nä, jag vet inte. Jag får väl hylla mina medspelare. Det är trots allt de som gör målen, säger Niclas Frisk.

Han vaktade Lillån-målet under några säsonger i början av 2000-talet. Men för några år sedan la han elitkarriären på hyllan. Istället har han varit i klubben som målvaktstränare. Men i den förförra omgången mot Linköping fick han hoppa in och gjorde det så pass bra att han fick chansen mot Finspång i förra omgången.

– Om jag ska vara helt ärlig så var jag absolut inte beredd på det. Men det kändes faktiskt riktigt bra att spela, trots att det var ett tag sedan, ler han.

3–0 efter sju minuterLillån började matchen mot Hässelby piggt och disciplinerat och tog ledningen med 3–0 redan efter sju minuter in på första perioden. I den andra utökade Lillån till 4–0 och laget hade segern i sin ficka.

Men i början av tredje perioden reducerade Hässelby 1–4 och 2–4 och lite nerv i matchen.

– Om det hade varit tidigare under säsongen är jag säker på att vi hade tappat helt och hållet. Men nu visar vi prov på styrka och håller undan, säger Frisk.

Och cirka två minuter senare hade Lillån gjort både 5–2 och 6–2 genom Mikael Nilsson och Markus Alpstam – och matchen kändes avgjord.

Segern var oerhörd viktig för Lillån som krigar för att slippa nedflyttning. Nu har laget vunnit mot bottenkollegorna Finspång och Hässelby i de två senaste omgångarna och samtidigt gått om båda lagen.

Ny ödesmatch

I nästa omgång, som är på fredag kväll, väntar Lesjöfors/Filipstad. Värmlandslaget ligger placeringen ovanför Lillån. Seger där och det skiljer bara två poäng mellan lagen och Lillån är på allvar inblandat i kampen om en kvalplats och överlevnad i näst högsta divisionen.

– Jag är säker på att vi kommer att vinna där uppe på fredag. Det känns som vi är ett helt nytt lag nu. Alla jobbar för varandra på helt annat sätt än tidigare.

Lagkamraten Christian Martinsson håller med – och sätter nu upp nya målsättningar.

– Mitt personliga mål är att gå om ÖSK. Så det var riktigt skönt att de förlorade mot Älvsjö, ler han stort.

Mål, Lillån: Markus Alpstam 2, Mikael Nilsson 2, Henrik Johansson, Max Gruvaeus, Magnus Frid.

Mer läsning

Annons