Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-åring anhållen för knivattack på skola

(UPPDATERAD 15.15) En 17-årig elev är allvarligt skadad efter att ha attackerats med kniv på ett gymnasium i Vallentuna norr om Stockholm. En 20-årig man har anhållits. 17-åringen hålls nedsövd.

Annons
Minst en person knivskars på Vallentuna gymnasium på onsdagen.

- En av de personer som vi tog in för förhör är anhållen som misstänkt. Det är en man i 20-årsåldern, och han är inte elev på skolan, säger Anders Gillander, polisens presstalesman, till TT. Gillander bekräftar att 17-åringen blev knivstucken i ryggen.

- Han har opererats och ligger nu nedsövd tills i morgon, enligt Anders Gillander.

Gillander vet dock inte hur omfattande 17-åringens skador är, eller huruvida de är livshotande.

Enligt SOS Alarm tog det 17 minuter från det att larmet kom in tills dess att ambulans fanns på plats vid skolan. Enligt SOS Alarm kom larmet in till dem 08.37. Vid 08.38 skickades bland annat ambulans och ambulanshelikopter. Den "första resursen" var på plats vid 08.54, enligt Anders Klarström, presstalesman för SOS Alarm. Anders Gillander beskriver händelseförloppet vid knivskärningen:

- Det vi vet är att en elev född 1994 ska gå in och ha lektion på skolan och blir då överfallen av en okänd gärningsman som är beväpnad med kniv. Han blir knivhuggen och gärningsmannen avviker från platsen. Personal larmar då ambulans. Gärningsmannen ska ha varit maskerad med något slags rånarluva.

Väntade på offretEnligt Gillander förefaller överfallet "riktat mot en speciell individ".

- Det känns mer som att man har väntat på en person som ska gå in än att man tagit första bästa, säger han. Enligt skolans rektor Helena Henrikson har skolan krisberedskap med präst från Svenska kyrkan, lektionerna hålls som vanligt.

Enligt Aftonbladet.se är offrets ena lunga punkterad.

- En kille i mask högg honom flera gånger i ryggen, säger ett ögonvittne till tidningen.

Inte kontaktbarEfter knivskärningen ska offret ha legat på rygg på skolgården och han var inte kontaktbar, enligt vittnen. En elev på skolan berättar för TT att han från klassrumsfönstret såg den skadade eleven ligga nere på skolgården. Han gick då ut dit:

- Vi var några stycken som stod runt honom. Han låg på rygg på marken och hans kompisar försökte prata med honom, men han svarade inte och han darrade.

Eleven berättar också att han inte såg några skador.

- Sedan kom polisen och körde bort oss.

Polisen vill ha tipsPolisen vädjar på sin hemsida om tips från vittnen som gjort iakttagelser som kan sättas i samband med knivskärningen. Flera elever på gymnasieskolan skriver, uppger Expressen.se, på Twitter att de som en säkerhetsåtgärd inte får lämna skolan. Även en förskola i närheten håller barnen inomhus.

- Vår skola har tagit in alla förskoleelever som en säkerhetsåtgärd. Ingen får finnas ute på skolgården, säger Christer Westerlund, förskoleansvarig på Bällstabergs förskola, till tidningen.

"Det finns ingen allmän rekommendation till skolor att hålla barn inomhus med anledningen av det inträffade", skriver kommunen på sin hemsida.

Mer läsning

Annons